Hlavní obsah

Skončila třetí etapa rekonstrukce Janáčkova divadla v Brně

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvouleté práce završila renovace parku a příjezdové cesty. Předcházela jí obnova foyeru a zázemí. Tříetapová rekonstrukce navázala na předchozí opravy s výměnou obložení budovy. Velkou proměnou prošla piazzeta, která se stala atraktivním místem setkávání, přitahující vodní oponou.

Foto: NdB album
Článek

Navzdory nepředvídatelným okolnostem v průběhu prací (nebylo jich málo) byly dodrženy stanovené termíny, závěrečné dokonce s předstihem. Brňané a návštěvníci města a divadla budou nyní vstupovat do divadelní budovy u nás největší, ale i technicky nejlépe disponované scény pro operu a balet. Celý divadelní komplex je chráněnou památkou, náročná rekonstrukce až do detailů vycházela z respektu k původní podobě ze šedesátých let minulého století. Projektanti v čele s architektem Petrem Hrůšou se drželi dochovaných původních plánů.

„Budova Janáčkova divadla neuvěřitelně prokoukla. …Konečně poskytuje jak komfort divákům, tak odpovídající technické podmínky souboru. Nezbývá než věřit, že, že se novotou zářící prostory podaří udržet co nejdéle,“ vyjádřila se primátorka Brna Markéta Vaňková a uvedla, že prioritou v oblasti kultury a umění je nyní koncertní sál pro brněnskou filharmonii.

Do investiční akce nebyla pojata někdejší restaurace Bohéma. Kdysi bývala navštěvována a byla téměř jakousi až organickou součástí divadla. Později došlo k několika neúspěšným pokusům o obnovení restauračního provozu. „Ve hře je několik variant, které vyhodnocujeme z ekonomického i provozního hlediska,“ vyložil situaci, která má být vyřešena do konce roku, náměstek primátorky pro kulturu Tomáš Koláčný.

Byla by asi škoda, kdyby prostory bývalé Bohémy, vlastně organické součásti budovy, případně pozbyly těsnou vazbu k NdB. Ekonomika hraje samozřejmě nezanedbatelnou roli. Je otázkou, zda se restaurace s předpokládaným nivó prosadí. Možná by jednou z uvažovaných variant mohl být divadelní klub pro členy souborů NdB a přátele divadla, sloužící i k pořádání různých kulturních akcí. Provoz by mohl být restaurační službou méně náročný a při nosné koncepci navštěvovaný i rentabilní pro provozovatele. Nabízí se vzpomínka na dávný, vyhledávaný Klub umělců v Domě umění. Blízká klubu či slučitelná s ním je jedna z uvažovaných variant: konferenční a edukační centrum s kavárnou.

Návštěvníky Janáčkova divadla třeba upozornit na důležitou novinku. V rámci rekonstrukce byla vytvořena (v těsném sousedství někdejší Bohémy) nová večerní pokladna. Vstup je tedy z ulice Rooseveltovy. Napojena je na podzemní garáže a projít odtud lze do foyeru divadla. Vedle vstupenek jsou v nabídce zajímavé upomínkové předměty. Večerní pokladna je otevřena 45 minut před představením. V předprodeji jsou tu k dostání vstupenky na všechna představení Národního divadla Brno.

„Zázemí pro diváky i tvůrce konečně znovu odpovídá významu tradice spojené s odkazem skladatele, jehož jméno hrdě nese,“ zhodnotil výsledek rekonstrukce Janáčkova divadla ředitel NdB Martin Glaser: - “Trvalou výzvou do příštích let je zajistit tomuto stánku důstojnou náplň – získávat ty nejlepší možné tvůrce a umožnit jim realizovat nové inscenace na úrovni špičkového operního domu, který má ambici hrát první evropskou ligu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám