Hlavní obsah

Plzeňský biskup dvě hodiny denně rozmlouvá s lidmi. Volajícím chce naslouchat a povzbudit je

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Plzeňský biskup Mons. ThLic. Tomáš Holub je od 31. března dvě hodiny denně na telefonu pro lidi, kteří si s ním chtějí promluvit o svých obavách či potížích dnešních dnů. Nabídka zavolat nebo poslat SMS zprávu platí pro všechny lidi z plzeňské diecéze, ne jen pro věřící.

Foto: foto Jiří Strašek, stránky Refektáře jezuitské koleje

Plzeňský biskup Mons. ThLic Tomáš Holub, který v prosinci 2019 požehnal nově opravené prostory bývalého refektáře v jezuitské koleji v Klatovech

Článek

Na telefonním čísle 733 147 777 bude od pondělí do soboty od 11.00 do 13.00 hodiny zhruba do Velikonoc, v případě potřeby i déle.

„V současné situaci, kdy mnoho lidí trápí obavy o budoucnost, kdy jsou sami, protože jsou v karanténě, nebo jsou odloučeni od svých blízkých, vnímám, že komunikovat je velmi potřeba. Proto jsem se rozhodl nabídnout svůj čas pro komunikaci s lidmi z mé diecéze, ať už jsou to věřící, nebo hledající, nebo nevěřící. Volajícím chci naslouchat a povzbudit je. Pokud by to pomohlo alespoň jednomu člověku, dává to smysl,” řekl biskup Tomáš Holub.

Současná doba a omezení kvůli koronavirové krizi podle něj otevřela nové možnosti komunikace kněžích s věřícími. Faráři jim volají, mluví s nimi, modlí se s nimi na dálku, žehnají jim nebo jim vyřizují biskupovy pozdravy. Pořádají se konferenční hovory a videohovory se společnou modlitbou.

„Obvolal jsem všechny kněží, aby byli v tom telefonování a navazování kontaktů aktivní. A mám radost, že oni takto aktivně pečují o ty, kteří jsou jim svěřeni. Po telefonu kněží nemohou pouze udělovat svátosti. To znamená eucharistie, svátost smíření nebo pomazání nemocných. To jsou věci, které telefonicky nejdou. Všechny ostatní věci jsou různými formami možné a otevírá se zde nový prostor, který spojuje digitální techniku s modlitbou, což byla v minulosti taková země neznámá,” dodal biskup.

Praktické kroky pro plzeňskou diecézi 

V návaznosti na vládní vyhlášení nouzového stavu v souvislosti se šířením koronaviru a také na prohlášení českých a moravských biskupů z 12. března upřesnila Římskokatolická farnost Klatovy některé praktické kroky pro plzeňskou diecézi:

- Po dobu nouzového stavu jsou zrušeny všechny veřejné bohoslužby a další duchovní akce na území plzeňské diecéze

- Pro všechny věřící otec biskup uděluje dispens od účasti na bohoslužbách po celou dobu nouzového stavu

- Bohoslužby je možné sledovat přes sdělovací prostředky (v neděli rozhlas Proglas v 9.00 hodin, televize NOE 10.30 hodin, internet - Mse Online.cz)

- Kněží budou sloužit mše svaté bez účasti lidu (objednané mešní intence budou odslouženy bez účasti lidu).

(Zdroj: Christnet.eu)

Reklama

Výběr článků

Načítám