Hlavní obsah

Pardubické hudební jaro připravilo program plný kulturních zážitků

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V koncertních sálech, divadlech, památkových objektech, ale i méně tradičních prostorách v Pardubicích, dalších místech kraje a sousedících regionů se na jaře 2020 uskuteční 42. ročník Pardubického hudebního jara, který zahrnuje celkem dvacet šest festivalových koncertů a představení.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

42. ročník Pardubického hudebního jara začne 12. března 2020.

Článek

Dvaačtyřicátý ročník mezinárodního hudebního festivalu zahájí 12. března 2020 v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích slavnostní zahajovací koncert, na němž vystoupí Komorní filharmonie Pardubice s Václavem Hudečkem a jeho hosty – mladými talentovanými hudebníky, vítězi významných mezinárodních hudebních soutěží.

Na dalších dvaceti pěti festivalových koncertech v Pardubicích, Chrudimi, Hradci Králové, Svitavách, Vysokém Mýtě, Hlinsku, Heřmanově Městci, Přelouči a Sezemicích se představí Pražský komorní orchestr, operní soubor Divadla F. X. Šaldy Liberec, Český filharmonický sbor Brno, komorní soubor Barocco sempre giovane, Wihanovo kvarteto s klavíristou Ivanem Klánským, Smetanovo trio, violoncellista Jiří Bárta a klavíristka Terezie Fialová, klavírní duo Florian Koltun & Xin Wang (Německo, Čína), Escualo Quintet, Pražský synkopický orchestr, bratři Ebenové, pěvecké duo Kchun, dětský pěvecký sbor Iuventus Cantans, klavírista Lukáš Vondráček, houslisté Václav Hudeček, Josef Špaček a Leoš Čepický, violistka Kristina Fialová, trumpetisté Otto Sauter (Německo) a Marek Zvolánek, varhaník Enrico Zanovello (Itálie), basbarytonista Gustáv Beláček (Slovensko), hobojista Martin Daněk – vítěz Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2019, Marek Eben v roli recitátora a další. Celý festival bude slovem provázet PhDr. Jiří Vejvoda.

Dramaturgie Pardubického hudebního jara věnuje každoročně pozornost výročím významných událostí i osobností. Příští ročník připomene 150 let od narození Vítězslava Nováka, 130 let od narození Bohuslava Martinů a 250 let od narození Ludwiga van Beethovena. Celovečerní cyklus Petra Ebena nazvaný Labyrint světa a ráj srdce pro varhany a recitátora se uskuteční u příležitosti 350 let od úmrtí Jana Ámose Komenského.

Předprodej vstupenek začal v pondělí 11. listopadu. Hudební příznivci si mohou vybrat mezi jednotlivými koncerty, nově také předplatné na komorní řadu pěti koncertů nebo sadu tří orchestrálních koncertů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám