Hlavní obsah

Nepálské dny v Brně: výstavy, přednášky i nepálská kuchyně

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko-nepálský spolek (dříve Česko-nepálská společnost) již od roku 2002 přibližuje české veřejnosti Nepál z různých pohledů. Nejen nejznámější osmitisícovky, ale i kulturu, náboženství, tradice. Letos se zaměří na méně navštěvované oblasti. Představí nejvyšší horu západního Nepálu - Api.

Foto: archiv

Článek

S méně známými místy Nepálu se návštěvníci seznámí na výstavách a přednáškách. Chybět ani letos nebude ani již tradiční nabídka: možnost sám ochutnat tradiční nepálské jídlo, předtím si je však sám uvařit. Nepálské pokrmy dal bhat a nepálský snack vlastní rukou a kuchařským umem zhotovené se budou připravovat v kuchyni, jinak dílně Technického muzea v Brně, a to 2. února pod názvem: Co si navaříme – to si sníme.

Přednáškový sál Technického muzea v Brně Purkyňova 105 nabídne v 18 hodin přednášky Olgy Novákové a Pavla Matouška: 12. 2. – Gyaji Khang-zapomenutá hora - český prvovýstup SZ stěnou a první český výstup západním hřebenem a 19. 2. - Api - nejvyšší hora západního Nepálu. Obě přednášky budou doplněny projekcí fotografií a filmů.

Vzdálené Api je věnována výstava, která se bude konat v Knihovně Jiřího Mahena (KJM) od 6. do 29. 2. (pondělí – pátek 10 – 22 hod., sobota 10 – 14 hod.) Na Api (7132 m n. m.) se dosud mnoho expedic nevydalo a dle dostupné databáze žádný či žádná od nás dosud na jejím vrcholu nestanuli. Snímky přiblíží krkolomné expediční putování, které vedlo pod jižní stěnu Api i záběry krásné, turisty téměř nenavštěvované části Nepálu a pohostinných obyvatel.

NEPÁL – národní park Čitván – je výstavou, kterou nabídne KJM na Kurské 1 ve Starém Lískovci od 11. 2. do 30. 3. (pondělí a čtvrtek: 10 – 12 hod a 13 – 18 hodin, středa 13 - 18 hodin). Vernisáž s besedou a promítáním: 11. 2. od 17 hodin.

DHORPATAN-RUKUM – Nepál bez božstev, představí fotografie Daniely Kouřilová v KJM, Žabovřesky, Mozolky 52 od 13. 2. do 30. 3. (pondělí, úterý, čtvrtek: 10 - 12 a 13 – 18 hodin, středa 10 - 15 hodin). Vernisáž s promítáním - 13. 2. 2020 od 18 hodin.

Dílna Co si uvaříme – to si sníme – s povídáním o nepálské kuchyni a přípravou nepálských jídel (2. 2. od 10 do 17 hodin v Technickém muzeu v Brně) je adresována dospělým. Nutno předem se písemně přihlásit na: cznepal@seznam.cz.

Nepálské dny se konají ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a s Knihovnou Jiřího Mahena za podpory EGÚ Brno a Lesů města Brna, a.s.

Reklama

Výběr článků

Načítám