Hlavní obsah

Na mikulovském gulášfestu se budou vařit guláše v rekordních padesáti kotlích

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již pátý ročník Pálavského gulášfestu se uskuteční příští sobotu 20. října před Hotelem Zámeček. Jeho pořadatelé slibují jedinečnou přehlídku mezinárodního kulinářského umění, guláše rozličných jmen i chutí ve více než padesáti kotlích.

Foto: archiv Hotel Zámeček
Článek

"V loňském roce soutěžily týmy z České republiky, Slovenska, Maďarska i Rakouska a návštěvníci snědli přibližně šest tisíce porcí národních pochoutek,“ informoval Josef Ševčík, majitel Hotelu Zámeček.

Letos budou k ochutnání mj. guláše – segedínský, kozí, vegetariánský se žampiony či sušenými švestkami, jelení, mexický, vinařský či námořnický, ale i guláš zlomených srdcí a senátorský. Soutěžní listina se plní týmy, které se příští sobotu v Mikulově na jednom z největších gulášových festivalů v republice potkají.

Kulinářské klání vypukne v jedenáct hodin, kdy se pod kotli zažehne plamen a soutěžní družstva se pustí do vaření v soutěži o nejlepší guláš. Ten bude hodnotit odborná porota, posuzovat bude nejenom vzhled, konzistenci a křehkost masa, ale i stylové oblečení soutěžních týmů a výzdobu stánku.

Součástí gulášového festivalu je také košt mladých vín ročníku 2012 pod ochrannou známkou moravské božolé za doprovodu cimbálové muziky a Mužáků z Březí. Chybět nebude ani tekoucí víno z kašny, soutěž o největšího jedlíka a gůlání sudu na čas.

„Tradice gulášového festivalu nás přesvědčila, že jsme národ hravý a soutěživý. V loňském roce mimo jiné vařil guláš i bývalý starosta z Drasenhofenu Hubert Bayer, starostova z Velkých Němčic a prezident Kraví hory z Bořetic. Vítězný tým však byl vyhlášen z termálního koupaliště Podhajská s gulášem kůzlečím, která letošní rok opět přislíbila svoji účast,“ uvedl pořadatel Josef Ševčík. Letošní mezinárodní klání rozšíří také týmy z Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám