Článek
"V loňském roce soutěžily týmy z České republiky, Slovenska, Maďarska i Rakouska a návštěvníci snědli přibližně šest tisíce porcí národních pochoutek,“ informoval Josef Ševčík, majitel Hotelu Zámeček.
Letos budou k ochutnání mj. guláše – segedínský, kozí, vegetariánský se žampiony či sušenými švestkami, jelení, mexický, vinařský či námořnický, ale i guláš zlomených srdcí a senátorský. Soutěžní listina se plní týmy, které se příští sobotu v Mikulově na jednom z největších gulášových festivalů v republice potkají.
Kulinářské klání vypukne v jedenáct hodin, kdy se pod kotli zažehne plamen a soutěžní družstva se pustí do vaření v soutěži o nejlepší guláš. Ten bude hodnotit odborná porota, posuzovat bude nejenom vzhled, konzistenci a křehkost masa, ale i stylové oblečení soutěžních týmů a výzdobu stánku.
Součástí gulášového festivalu je také košt mladých vín ročníku 2012 pod ochrannou známkou moravské božolé za doprovodu cimbálové muziky a Mužáků z Březí. Chybět nebude ani tekoucí víno z kašny, soutěž o největšího jedlíka a gůlání sudu na čas.
„Tradice gulášového festivalu nás přesvědčila, že jsme národ hravý a soutěživý. V loňském roce mimo jiné vařil guláš i bývalý starosta z Drasenhofenu Hubert Bayer, starostova z Velkých Němčic a prezident Kraví hory z Bořetic. Vítězný tým však byl vyhlášen z termálního koupaliště Podhajská s gulášem kůzlečím, která letošní rok opět přislíbila svoji účast,“ uvedl pořadatel Josef Ševčík. Letošní mezinárodní klání rozšíří také týmy z Polska.