Hlavní obsah

Mimozemšťan Vitaminátor pomohl dětem objevit Hry našich babiček

Novinky, Šárka Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koncem školního roku se uzavřel také projekt Vitaminátor a pět pokladů z babiččiny truhly, který přiblížil žákům ze 4. a 5. ročníků dva pilíře zdravého života - správnou výživu a zábavný pohyb. Probíhal i v Základní škole Zašová.

Foto: Šárka Nováková

Stanoviště "Cukr" v ZŠ Zašová

Článek

V dvouhodinovém programu během března školáci předváděli mimozemšťanovi Vitaminátorovi pomocí pokusů a hraných scének, jak si má tady na Zemi uspořádat jídelníček, aby po ztroskotání opět zesílil a mohl se vrátit na svoji domovskou planetu.

Pro tento náročný úkol se děti rozdělily do 5 týmů, které zkoumaly skrytý cukr v nápojích a skrytý tuk v jídle, správnou velikost porcí, vhodnou intenzitu pohybu a působení soli v organismu.

Ve druhé části interaktivního programu sehrály týmy podle připravených scénářů situace z běžného života, a jejich spolužáci hlasovali, jak se v uzlovém bodě hrdinové dané scénky zachovají. Rozhodovali se podobně jako ve skutečném životě, a tím se učili převádět teoretické poznatky do praxe. Projekt připravily a vedly lektorky z Národní sítě podpory zdraví celkem ve čtyřech krajích a uskutečnil se díky Nadačnímu fondu Albert.

Zábavnou výukovou dvouhodinovku s mimozemšťanem absolvovalo již v loňském roce 2600 dětí. Letos byl projekt rozšířen a účastníci pokračovali ještě dále. Spolu s Vitaminátorem “objevili” Hry našich babiček - truhlu s pomůckami pro 5 dětských her, které jejich babičky a dědečkové, ale také maminky a tatínkové hráli dříve skoro na každém plácku mezi domy, ovšem mnohé dnešní děti je už neznají.

Učitelé a vychovatelky absolvovali k dané problematice krátké semináře a od dubna do června malí školáci pod jejich vedením trénovali tzv. školky se švihadlem, s míčem, skákání přes gumu, starobylou hru drápky s kamínky nebo ti nejmenší tradičního panáka. Dobře se naučit jednotlivé cviky jim pomáhalo také hrané instruktážní video.

Lektorka Mgr. Kamila Petrušková uvedla: „Někde si účastníci během nácviku hry tak oblíbily, že jim ani nestačila švihadla, a občas došlo i na dohadování, kdo bude moct skákat dřív.” V mnohých školách se na závěr uskutečnily přehlídky a soutěže.      

Projektu se zúčastnilo celkem 2500 dětí z 1. stupně základních škol, především ze 4. a 5. ročníků ve čtyřech krajích (Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském a Ústeckém) od března do června tohoto roku. Projekt Vitaminátor se vrací na planetu 5xD byl finančně podpořen Nadačním fondem Albert v rámci grantového programu Albert pro zdraví 2013. 

Reklama

Výběr článků

Načítám