Hlavní obsah

Hájenka ukrývá poklady všedního dne

Novinky, Blanka Kovandová

Pokud se vydáte na zlínský hrad Malenovice, trochu se zapotíte cestou do kopce. Ještě než vystoupáte až k samotné hradní bráně, minete po levé straně sousední hájenku. Je dobré vědět, že i v těchto prostorách čeká na návštěvníky zajímavá expozice.

Foto: Archív MJVM

Pohled do expozice Dřevo - Proutí - Sláma

Článek

Na první pohled výstava představuje obyčejné všednodenní pomocníky našich předků, přesto jde o jedinečný soubor předmětů. „Expozice Dřevo, proutí, sláma představuje zvláštní odvětví tradiční výroby - domáckou výrobu dřevěného nářadí a náčiní a předmětů z proutí a slámy, které sloužily jak v domácnostech a v hospodářství samotných výrobců, tak pro prodej.

Výrobci nebyli vyučenými řemeslníky, měli svá hospodářství a výrobní znalosti dědili z generace na generaci,“ vysvětlila etnografka Alena Prudká a dodala: „Převážná část exponátů pochází z rozsáhlého terénního výzkumu autora expozice, etnografa zlínského muzea Karla Pavlištíka. Ten začal práci již v 60. letech 20. století a po nucené politické přestávce na něj navázal v letech devadesátých. Kromě samotných výrobků, výrobních nástrojů a zdokumentovaných výrobních postupů ukazuje expozice také hospodářské a sociální zázemí, v němž tito výrobci žili.“

Expozice je navíc doplněna ukázkami dřevořezby ze sbírkového fondu muzea, ukázkami tradiční i současné betlémářské tvorby, jedna její část se věnuje lidové architektuře regionu. Jedinečnost výstavy, která má svůj domov v hradní malenovické hájence, zdůraznili také odborníci cenou České národopisné společnosti za rok 2004.

Řada návštěvníků do Hájenky zavítá, když si krátí čas před prohlídkou malenovického hradu. Do obou objektů lze také pořídit zvýhodněné vstupné. A rozhodně nejde o promarněný čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám