Hlavní obsah

Fotograf Robert Rohál uzavře letošní rok a zahájí příští dvacítkový výstavou v Kyjově

Novinky, Dana Ehlová

V jihomoravském Kyjově představí v čase vánočním a novoročním svoji nejnovější fotografickou kolekci s názvem Nostalgia holešovský Robert Rohál. Jeho plány na příští se už rodí. Ve hře je nová kolekce s novým příběhem a možná také fotografie s městskými či přírodními motivy.

Foto: Robert Rohál (archiv)

Robert Rohál.

Článek

Máte před sebou další výstavu. Kolikátá v pořadí letos bude a kde se uskuteční?

Myslím, že to bude za posledních patnáct let tak pětapadesátá výstava a tentokrát proběhne v Městské knihovně v Kyjově. Vernisáž je naplánovaná na pondělí 9. prosince v 17 hodin a výstava potrvá do konce ledna 2020. Kdybych se měl ohlédnout za letošním rokem, tak to nebylo špatné. Měl jsem ještě dvě výstavy – v březnu v Galerii Anděl v Olomouci a přes léto ve foyer Domu kultury v Kroměříži.

Kterou kolekci na jižní Moravě představíte?

Od loňského roku prezentuji kolekci Nostalgia, což je soubor černobílých fotografií. Tváří kolekce jsou Soňa Drábková a Jiří Bartoň. Zajímavé na tom bude možná to, že snímky jsou přenesené na plátno, a přibližně polovina fotografií z této kolekce tvoří charitativní nástěnný kalendář na příští rok Nostalgia 2020.

Blíží se nový rok. Plánujete další foto projekt?

Určitě něco vymyslím. Jednak bych rád prezentoval novou kolekci s novým příběhem, kde bych opět „použil“ mé fotogenické přátele, jednak bych rád připravil výstavu, kde by byly městské a přírodní motivy. Ale ještě v březnu 2020 představím kolekci Nostalgia v Praze.

Vedle fotografií jste podepsán pod spoustou knih o osobnostech z umělecké sféry. Nerýsuje se něco nového v této oblasti?

Něco se rýsuje, ale prozatím si to nechám pro sebe. Před pár týdny se objevila na trhu deset let stará reedice o Karla Gottovi. Kniha má nový obal a rozšířený závěr o zpěvákově práci v letech 2010–2018. Pokud vím, tak o ni nakladatel začal uvažovat už letos na jaře a chtěl ji vydat ke zpěvákovým osmdesátinám. Nakonec kniha vyšla v době, kdy Karel Gott zemřel.

Jak budete trávit Vánoce – na co se nejvíc těšíte?

Těším se jednak na několik volných dnů, kdy se vykašlu na práci, jednak na rodinu a přátele. To už tak k Vánocům patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám