Hlavní obsah

Design za časů koronaviru. Mezinárodní bienále reaguje na situaci

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní studentské bienále DESIGN.S 2020 propojuje nejlepší mladé designéry napříč průmyslovým a produktovým designem. Technické muzeum v Brně mělo letos představit to nejlepší z domácí i zahraniční designérské scény několikatýdenní nesoutěžní přehlídkou. Mimořádná opatření si vynutila změnu.

Článek

Namísto zamýšlené přehlídky se bude konat výstava ve virtuální podobě.

„Na rozdíl od minulých let, kdy jsme měli možnost představit přihlášené studentské práce v prostorách Technického muzea v Brně, budou v rámci letošního ročníku vybrané práce vystaveny pouze online, a to na webových stránkách projektu DESIGN.S a na webové stránce Technického muzea v Brně v termínu od 23. června do 27. září formou specifické prezentace v elektronické podobě,” uvedla projektová manažerka Technického muzea v Brně Klára Šikulová.

Organizátoři bienále se také na současnou situaci rozhodli reagovat vyhlášením nové soutěžní kategorie s názvem “Design za časů koronaviru”.

„Mezinárodní bienále DESIGN.S si klade za cíl v každém ročníku reflektovat aktuální průmyslový a produktový design, který splňuje nejen vizuální stránku konceptu, ale především má usnadňovat běžný život lidem kolem nás. V reakci na současnou situaci pandemie koronaviru jsme se proto rozhodli otevřít samostatnou kategorii, která zpracovává mimo jiné téma návrhů a výroby ochranných pomůcek, které se doslova přes noc staly nedílnou a nepostradatelnou součástí našeho života a zaslouží si pozornost technologů a výrobců, stejně jako designérů,” pokračuje autorka projektu Klára Šikulová.

Technické muzeum v Brně z tohoto důvodu prodlužuje termín pro přihlášení studentských prací, a to do 30. dubna. Své práce mohou do bienále přihlásit studenti a absolventi, jejichž práce nesmí být starší než tři roky od ukončení studia. Z přihlášených prací vybere odborná porota ty, které se stanou součástí online výstavy od 23. 6. 2020 a budou zveřejněny v tištěném katalogu k letošnímu ročníku prohlídky DESIGN.S.

Vernisáž se slavnostním vyhlášením oceněných prací za přítomnosti mezinárodní odborné poroty plánují organizátoři uspořádat podle možností na podzim letošního roku.

Mezinárodní bienále DESIGN.S vzniklo v roce 2014 jako výsledek spolupráce Technického muzea v Brně, Vysokého učení technického a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. V roce 2016 se partnersky připojila Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě. Každým rokem narůstá počet přihlášených prací, a to jak z České republiky, tak ze zahraničí.

V minulém ročníku 2018 přihlásili svá díla kromě slovenských zájemců i studenti z Německa, Rumunska, Bosny a Hercegoviny, Taiwanu nebo Polska. Výběrová komise do finálové přehlídky vybrala přibližně dvě stě studentských návrhů z celkového počtu čtyř set přihlášených prací. Ocenění, které z Brna putovalo nejdále, bylo odesláno do Velké Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám