Hlavní obsah

Areál brněnského hradu Špilberk je pro veřejnost uzavřen

Novinky, Jaroslav Štěpaník

V souvislosti s nouzovým stavem v republice bylo přijato rozhodnutí celý areál Muzea města Brna na Špilberku uzavřít. Výstavy, expozice a další akce se nekonají, včetně nových výstav, u nichž se ještě krátce předtím počítalo s otevřením pro veřejnost.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Od 12. 3. byla uzavřena pro veřejnost vila Tugendhat i se zahradou. Od odpoledne 12. 3. také celý areál hradu Špilberku. Muzeum města Brna podle daných časových a prostorových možností a aktuální situace přesune plánované výstavy přesune na jiné termíny.

Výstava Arina Dähnick: The Mies Project ve vile Tugendhat měla trvat od 11. 3. do 3. 5. a vzhledem k plánu výstav ji nebude možné posunout či prodloužit. Výstava Obnovená brněnská synagoga ve fotografiích Libora Teplého na hradě Špilberku měla trvat od 12. 3. do 24. 4. Otevřena bude v jiném termínu s ohledem na danou situaci.

Výstava Jiří Bielecki: Vznášet se a chvět v siločarách přitažlivosti na hradě Špilberku měla probíhat od 19. 3. do 31. 5. Také ta bude otevřena s ohledem na situaci v jiném termínu. Ruší se i plánovaná tisková konference.

Slavnostní otevření nové stálé expozice lapidária s názvem Chrám kamene v opravených vodojemech na Špilberku plánované na 1. dubna a zahájení návštěvnického provozu plánované od 2. dubna se s ohledem na nouzový stav ruší. Lapidárium ve vodojemech bude otevřeno, jakmile to situace umožní.

Uzavření objektů přinese samozřejmě ztráty. Ve vile Tugendhat budou na toto období přeneseny plánované sanitární práce, které za běžných okolností vyžadují pauzu v provozu. Na hradě Špilberku bude např. dokončeno stěhování restaurátorských dílen a pokladny kasemat, plánuje se také generální úklid ve stálých expozicích i v depozitářích.

Reklama

Výběr článků

Načítám