Hlavní obsah

7. mezinárodní operní a hudební festival Janáček Brno 2020 naváže na dosavadní úspěchy

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Janáček Brno 2020 nabídne dvacet osm špičkových produkcí v devatenácti dnech. Téma programu bude neseno obdobím přelomu 19. a 20. století s hledáním nových cest v hudebním výrazu děl operních i instrumentálních. 7. ročník (28. 9. – 16. 10. 2020) si přeje navázat na mimořádné úspěšné předchozí.

Foto: NdB archiv
Článek

Festival jako první v České republice získal prestižní ocenění The International Opera Awards – za nejlepší festival roku. „Národní divadlo Brno se svým festivalem dostalo do společnosti nejlepších umělců a souborů z celého operního světa. Po pouhých 6 ročnících je to až neuvěřitelný úspěch,“ řekl Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno.

Festivalovému publiku se představí režiséři a interpreti, jako Robert Carsen, Claus Guth, Jakub Hrůša, Karita Mattila, Pavol Brešlík, Pavel Haas Quartet, Bamberští symfonikové a další.

Slavnostní zahájení festivalu bude patřit Janáčkově méně často uváděné opeře Osud, jež však představovala na jeho skladatelské cestě výrazný krok v hledání pojetí moderní opery. Inscenace bude dílem světoznámého režiséra Roberta Carsena, který ji vytvoří se souborem Janáčkovy opery NdB přímo pro festival v hudebním nastudování šéfdirigenta Marko Ivanoviće.

Další špičková inscenace, Janáčkova přelomová opera Její pastorkyňa, bude na programu uvedena ve spolupráci brněnského operního souboru a londýnského Royal Opera House (Covent Garden), kde bude mít inscenace režiséra Clause Gutha premiéru v březnu 2020. Brněnského nastudování se chopí Robert Kružík.

Festival si za jeden z cílů klade nabídnout představení různých inscenačních pohledů na Janáčkovo dílo v podání českých i zahraničních souborů. Diváci budou mít vzácnou příležitost porovnat dvě inscenace Její pastorkyně. Dalším zahraničním hostem bude německý soubor z Brém, který rovněž představí Janáčkovu nejslavnější operu.

Zajímavou konfrontací s Janáčkovým dílem bude Salome Richarda Strausse v podání Maďarské státní opery. Ta byla na divadelním jevišti uvedena ponejprv v roce vzniku Janáčkova Osudu. Osud a Její pastorkyňa ožijí pod vedením světových divadelních tvůrců Roberta Carsena a Clause Gutha. Festival přivítá přední interprety janáčkovských rolí, za všechny jmenujme finskou sopranistku Karitu Mattilu. Představí řadu dalších hvězd, mimo jiné tenoristu Pavola Brešlíka či dirigenta Jakuba Hrůšu s Bamberskými symfoniky.

Bohatá je tradičně i nabídka koncertní řady. Závěr festivalu bude patřit vynikajícímu tělesu Bamberských symfoniků pod taktovkou J. Hrůši, diváci se mohou těšit na písňové recitály T. Krále a P. Brešlíka, na klavírní recitál Jana Bartoše a Jana Jiraského, nebude chybět ani sborová tvorba v podání vynikajícího rakouského tělesa Arnold Schoenberg Chor a Pražského filharmonického sboru. Z komorních těles se představí např. Zemlinsky Quartet, PhilHarmonia Octet Prague, Brno Contemporary Orchestra či Josef Suk Piano Quartet.

Předprodej vstupenek na festival byl zahájen 1. prosince. S dostatečným předstihem si tak lze rezervovat nejlepší festivalová místa za nejlepší ceny.

Další informace o festivalu a možnost on-line zakoupení vstupenek: na stránkách www.janacek-brno.cz Hlavní prodejní místa: Zákaznické centrum NdB, Dvořákova 11, Brno Tel.: +420 542 158 120, email: obchodni@ndbrno.cz On-line předprodej: www.janacek-brno.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám