Hlavní obsah

Vánoce jako ten nejlepší čas k přemýšlení a hledání nových životních cest

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké budou letošní Vánoce? Takové, jaké si je uděláme. Je to jako vždycky. Aby něco bylo příjemné a my si to užili, závisí na nás samotných, na našich prioritách, na našich možnostech i potřebných schopnostech vše zrealizovat - a také na našich vztazích s blízkými. Někdy to vyjde a někdy i při největší naší snaze se může všechno pokazit. Ale tak je to v našem životě se vším.

Foto: Profimedia.cz

Letošní Vánoce budou v mnohém jiné, ale to neznamená, že musí být nutně špatné.

Článek

Někdy ale tyto svátky mohou být těžké. Do života nám může vstoupit smutek, zklamání a těžké životní etapy. A právě o svátcích, kdy máme možná klid přemýšlet, se nám tyto zážitky mohou vracet nebo trápení právě prožíváme, intenzivně a naplno. I tyto pocity patří do našich životů a bohužel je nedokážeme odsunout na jinou dobu, svátky nesvátky.

Letošní Vánoce určitě budou jiné, možná se nám stane, že neuvidíme všechny svoje blízké nebo přátele, s kterými jsme zvyklí se právě v tuto dobu vídat. Je možné, že z toho budeme rozladění a naštvaní. Možná díky tomu objevíme něco, co nám třeba do teď unikalo, a možná, díky našemu přístupu, prožijeme pěkný čas s našimi blízkými, na který budeme za pár let vzpomínat.

„Nebo může tento okamžik přinést čas k rozjímání a my můžeme učinit například první krůček k tomu, abychom toto období použili k utřídění myšlenek v sobě samých. A takový duševní úklid se také někdy hodí,” doporučují odborníci z Modré linky.

Rady, jak zvládnout o Vánocích sociální izolaci a pocity osamělosti

Zdraví

Dívejte se kolem sebe

Nezlobte se na druhé, pokud neprožívají tyto okamžiky stejně jako vy. Mají k tomu jistě své důvody. Zkuste jim nabídnout, že je vyslechnete, ale pokud o svých trápeních s vámi nebudou chtít hovořit, pak jim řekněte, že i přes Vánoce fungují linky důvěry, kde může anonymně hledat pomoc, protože některé bolesti se poprvé říkají neznámým odborníkům lépe než blízkým.

Nezapomínejte ani na ty, kteří jsou v tento čas sami. Zkuste jim zavolat a popřát klidné svátky. I tato malá drobnost může udělat člověku, který nikoho nemá, velkou radost. A to může udělat dobře i vám.

Podívejte se i do sebe, a zkuste si uvědomit, co byste si opravdu přáli, ne nějaké dary, ale jak byste se přáli mít. A zda se tak opravdu máte. A pokud si odpovíte, že byste to chtěli mít v životě jinak, tak je možná ten nejlepší čas s tím něco udělat.

Jak přežít single Vánoce

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám