Hlavní obsah

Rady, jak zvládnout o Vánocích sociální izolaci a pocity osamělosti

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní svátky se budou nepochybně v mnohém lišit od těch předchozích. Kromě nejrůznějších omezení má globální pandemie za následek i daleko hmatatelnější sociální izolaci než obvykle. Jak bojovat proti pocitům smutku a osamělosti?

Foto: Profimedia.cz

Vánoční osamění

Článek

Přestože osamělost není klasifikována jako diagnostikovatelný stav duševního zdraví, může poškodit vaše emoční nebo fyzické zdraví. Je proto důležité umět tyto pocity dostat pod kontrolu. Jak na to?

Uspořádejte virtuální sváteční setkání

Moderní technologie nabízejí bezpočet možností virtuálního setkávání. Nejlepším lékem na osamělost je kontakt, a pokud nemáte možnost navštívit vaši milovanou osobu nebo rodinu, využijte sílu videohovorů, skupinových chatů a jiných prostředků.

Virtuální setkání jsou jednoduchou, účinnou a bezpečnou alternativou k osobnímu kontaktu, a navíc mohou být opravdu zábavná.

Jak přežít single Vánoce

Styl

Opusťte práh svého domu

„Pouhá přítomnost ostatních může pomoci proti pocitům osamělosti,“ říká behaviorální terapeutka Martina Witterová pro HuffPost. Vydejte se proto na procházku po parku, projížďku městem nebo třeba na nákup potravin a bojujte proti pocitům izolace bezpečně. I prosté nadechnutí se zimního vzduchu dokáže udělat divy.

Nastavte si ranní rutinu

Pokud vás trápí problémy se spánkem a těžko se vám vstává, zpříjemněte si každé ráno oblíbeným rituálem. Stačí si vychutnat šálek vašeho oblíbeného čaje nebo kávy u ranních novin. Skvěle působí také krátká procházka s domácím mazlíčkem. Ostatně zvířata jsou obecně vnímaná jako lék proti pocitům osamělosti.

„Výzkumy naznačují, že domácí mazlíčci mohou pomoci v boji s osamělostí a dokážou posílit duševního zdraví jedince,“ říká Witterová.

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Zdraví

Mluvte o svých problémech

„Mnoho lidí se cítí osaměle, i když jsou obklopeni rodinou a sítí přátel,“ říká Witterová. Otevřete se proto vašim nejbližším a mluvte o svých pocitech. I díky tomu se na ně lépe napojíte a prohloubíte vzájemné vztahy.

Začněte s novým koníčkem

„Naučte se nový jazyk, nové dovednosti, jako je vaření, krasopisné psaní či cokoliv jiného a bojujte tak proti osamělosti,“ radí Witterová. Můžete se stát i součástí libovolné sportovní výzvy a přidat se do online komunity, kde se lidé navzájem podporují.

Vytvořte si nové tradice

Nedegradujte letošní Vánoce a využijte volného času k tomu, abyste si vytvořili alespoň jeden nový vánoční zvyk. Může se jednat o vyzkoušení nového receptu, uspořádání filmového maratonu nebo třeba rukodělné činnosti. Každý nový zvyk se počítá! Jaký bude ten váš?

Reklama

Související články

Šest nenápadných příznaků sezonní deprese

Zkrácené dny chudé na sluneční paprsky, změny v hladinách serotoninu a melatoninu, ale i strach z pandemie či smutek vyvolaný blížícími se svátky. To vše může...

Výběr článků

Načítám