Hlavní obsah

Takto jsme si Vánoce nepředstavovali. Špičková elektronika v obchodech chyběla

Novinky, Ondřej Husák

Prakticky již od začátku školního roku se jednotliví výrobci předháněli, kdo nabídne zajímavější elektroniku. A je jedno, zda se bavíme o chytrých telefonech, noteboocích, konzolích nebo grafických kartách pro hráče. Problém je ale v tom, že na český trh buď novinky nedorazily vůbec, nebo v tak omezeném množství, že se na všechny zájemce rozhodně nedostalo.

Foto: archív výrobce

HomePod mini

Článek

Grafické karty GeForce RTX 30

Před Vánocemi se postupně v obchodech objevily celkem čtyři nové grafické karty řady GeForce RTX 30. Pro všechny platí, že nabízejí výrazně vyšší výkon než jejich předchůdci při zachování atraktivní cenovky. Problém ale je, že během deseti minut byly vždy jednotlivé modely beznadějně vyprodané. Nápravu situace přitom výrobce slíbil až v příštím roce.

Vůbec nejnovějším přírůstkem je GeForce RTX 3060 Ti, který si odbyl premiéru krátce před Vánocemi. Ceny u tohoto provedení startují na 11 499 Kč. Navzdory atraktivní cenovce by tato karta měla svým výkonem překonat předchozí model vyšší třídy – konkrétně grafiku GeForce RTX 2080 SUPER, která šla do prodeje za cenu 20 999 Kč.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060 Ti

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080

Výkon modelu GeForce RTX 3060 Ti je tedy stavěn tak, aby uspokojil hráče vlastnící monitory s rozlišením 1080p a 1440p. Vedle standardu Full HD tedy stačí i na hry ve 2K.

Další tři zmiňované modely jsou ještě výkonnější, a pochopitelně také dražší. Model GeForce RTX 3070 láká na cenu 13 999 Kč. Pro srovnání dva výkonnější modely stojí 18 999 Kč (RTX 3080), respektive 40 999 Kč (RTX 3090).

V praxi by měla být GeForce RTX 3070 zhruba o 60 procent rychlejší než RTX 2070. Má 8 GB GDDR6 a představuje vyvážené řešení pro hraní v rozlišení 4K nebo 2K (1440p).

GeForce RTX 3080 je dvakrát rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19 Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně v moderních hrách dosahovat 60 snímků za sekundu při 4K rozlišení.

Pro úplnost dodejme, že RTX 3090 nabízí dvojnásobnou FP32 propustnost oproti předchozí generaci a 30 TFLOPS výpočetního výkonu. V praxi by tak měla být RTX 3090 o 50 procent výkonnější než Titan RTX, který byl označován doposud jako nejvýkonnější grafická karta na světě. Titan RTX byl dokonce ještě rychlejší než GeForce RTX 2080 TI, nebyl však primárně určen na hry, ale na specializované výpočetní výkony.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3070

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3070

První notebook s ohebným displejem

ThinkPad X1 Fold od společnosti Lenovo je prvním notebookem na světě, který se chlubí ohebným displejem. V zavřeném stavu se přístroj prakticky neliší od běžného kompaktního notebooku. Když jej ale rozevřete, nenaleznete zde žádnou klávesnici, ale pouze 13,3palcový OLED displej s rozlišením 2048 x 1536 obrazových bodů. Ten zakrývá prakticky celou rozevřenou stranu.

Zařízení tedy po rozložení můžete používat jako klasický tablet. Zároveň jej však můžete nechat nakloněný jako u klasického laptopu a psát na virtuální klávesnici, která je nedílnou součástí operačního systému Windows 10.

Vánoční dárky pro technické nadšence

Vánoce

Pokud vám dotyková plocha nevyhovuje a máte raději klasické klávesy, můžete na spodní část nacvaknout extrémně tenkou externí klávesnici. Pak je už tato novinka k nerozeznání od klasického notebooku. Mimochodem displej lze zaklopit i ve chvíli, kdy máte na základně položenou zmiňovanou klávesnici.

Futuristické zařízení mělo zamířit do prodeje v Česku již na konci listopadu, nakonec se ale tak nestalo. Případní zájemci musí počkat až do příštího roku, a k tomu si připravit pořádný balík peněz. Základní konfigurace totiž stojí 85 990 Kč.

Foto: mif, Novinky

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Nové iPhony 12 Pro a 12 Pro Max

Letos před Vánocemi Apple uvedl vůbec poprvé v historii hned čtyři nové telefony najednou. Modely s číslovkou 12 v názvu však byly před Vánocemi dostupné jen v základním provedení. Verze 12 Pro a 12 Pro Max se vyprodaly hned po uvedení na trh – a dalších kousků se lidé nedočkali ani v případě, kdy objednávali více než měsíc dopředu.

Jednotlivé modely se od sebe liší především velikostí obrazovky. Nový iPhone 12 nabídne 6,1palcovou obrazovku, menší verze pak 5,4palcovou. Dvě velikostní provedení jsou k mání také u luxusnější edice Pro, konkrétně se iPhone 12 Pro pochlubí 6,1palcovým displejem a iPhone 12 Pro Max 6,7palcovým. Verze Pro budou luxusnější a budou mít teleobjektiv navíc na zadní straně.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Design všech novinek se dramaticky liší od všech předchůdců. Apple se v podstatě vrací do éry populárního iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených bočnic. Řada skalních fanoušků jistě tuto designovou změnu uvítá, už jen kvůli tomu, že konstrukce je lehčí, tenčí a v podstatě i menší.

Nárůst výkonu je u další generace iPhonů považována prakticky již za samozřejmost. Zástupci amerického počítačového gigantu se nicméně pochlubili tím, že pracovní tempo je tak svižné, že na jablečných telefonech poběží například i League of Legends, což je populární videohra designovaná primárně pro klasické počítače. Tím dal Apple jasně najevo, jak dramaticky výkon narostl. Je to zásluha čipu Apple A14 Bionic, který mají všechny čtyři novinky.

Ze všech čtyř novinek je verze 12 mini nejlevnější, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Provedení 12 Pro Max pak startuje na částce 33 990 Kč. Dva dříve představené jablečné smartphony se nabízejí od 24 990 Kč (iPhone 12), respektive od 29 990 Kč (iPhone 12 Pro).

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 Pro

Chytrý reproduktor HomePod mini

Bohužel ani chytrý reproduktor HomePod mini Vánoce v Česku nestihl. A to i přesto, že premiéru si odbyl již v září. Dorazit měl přitom již na konci listopadu s cenovkou 3499 Kč.

Na první pohled má HomePod mini zaujmout kompaktními rozměry, válcovitý tvar nahradil kulatý design. Na kompaktní rozměry se americký počítačový gigant nezaměřil náhodou. Věří, že si nyní lidé koupí těchto chytrých reproduktorů domů více – v některých místnostech mohou mít dokonce dva reproduktory najednou, které díky tomu budou hrát stereo.

Foto: archív výrobce

HomePod mini

Hlavní funkčnost nicméně zůstala zachována. HomePod je relativně sofistikované zařízení – dokáže obsluhovat chytrou domácnost na základě hlasových povelů, které mu uživatel zadá.

Pro majitele zařízení s logem nakousnutého jablka to není zas tak velká inovace, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde totiž o osobní asistentku Siri, kterou americký počítačový gigant v podstatě uzavřel do speciálního reproduktoru.

U verze Mini přibyly některé zajímavé vychytávky. Například funkce zvaná Intercom. Pokud budete mít po domě nebo bytě skutečně více chytrých reproduktorů, budete skrz ně moci komunikovat s dalšími členy domácnosti.

Vánoce nestihne ani chytrý reproduktor od Applu, dorazí až příští rok

Vánoce

PlayStation 5 a Xbox Series X

Velmi očekávané byly před Vánocemi nové konzole Xbox Series X od společnosti Microsoft a Sony PlayStation 5. Předobjednávky obou modelů odstartovaly již v září, samotný prodej pak v průběhu říjnu a listopadu. Problém je ale v tom, že se nedostalo ani na všechny zájemce z předobjednávek, pod stromečkem se tak z nové konzole budou radovat jen ti nejrychlejší.

„Všechno je vyprodané. Absolutně všechno,“ doplnil ředitel zábavní divize Sony Interactive Entertainment Jim Ryan s tím, že podnik „usilovně pracuje na tom, aby přinesl na trh co nejdříve další várku konzolí nové generace“. Omluvil se zákazníkům, na které se nedostalo.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

PlayStation 5 se nabízí ve dvou různých provedeních. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. Aktuálně ale není dostupný v obchodech ani jeden. Obchodníci avizují, že při současné objednávce konzole dorazí v rozmezí února až května.

A prakticky to samé platí také v případě konkurenčního Xboxu Series X. Ten případné zájemce vyšel na 13 499 Kč, před Vánocemi se ale dostalo pouze na ty nejrychlejší. Všichni ostatní si budou muset počkat až do příštího roku.

V obchodech tak byl před Vánocemi z nových generací konzolí k mání pouze levnější Xbox Series S, který však není tak výkonný. Ten případné zájemce vyjde i nyní na 7999 Kč.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Reklama

Související články

Wi-Fi pro školáky i práci z domova

Distanční výuka ve školách i práce z domova dává počítačovým sítím pořádně zabrat. U většiny lidí přitom není problém s rychlostí připojení, ale spíše...

Pohodlí a bezpečí v chytré domácnosti

Zajímavým dárkem může být letos pod stromkem nějaký přístroj z kategorie chytré domácnosti. Tyto technické vychytávky jsou totiž stále dostupnější a jejich...

Výběr článků

Načítám