Hlavní obsah

Ohebné displeje a špičkový výkon. Co umí nejlepší smartphony na trhu

Hned několik předních výrobců odhalilo před Vánocemi své nové vlajkové lodi. Novinky slibují v první řadě špičkový výkon, díky němuž dovedou konkurovat dokonce i stolním počítačům.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Patrně největší rozruch vzbudily nové iPhony, které se představily ve čtyřech různých provedeních. Na výběr je tak mezi kompaktním modelem iPhone 12 mini, ale také mezi nejpokročilejší variantou iPhone 12 Pro Max.

Vedle dalších dvou modelů, které jsme výše neuvedli, zůstává v nabídce stále také levný iPhone SE. Ten si odbyl premiéru již na jaře, díky cenovce startující na 12 990 Kč ale půjde o jeden z nejoblíbenějších telefonů s logem nakousnutého jablka.

Právě od široké nabídky s velkým cenovým rozptylem si americký počítačový gigant slibuje, že zaujme co nejvíce zákazníků. Konkurenční výrobci totiž v prodejích již Apple dávno předběhli právě díky tomu, že mají daleko širší nabídku.

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

S osekaným Androidem 

Je to i případ společnosti Huawei, která je po Samsungu aktuálně světovou dvojkou. I tento podnik láká na novou vlajkovou loď, která se prakticky hned po uvedení na trh vyhoupla na vrchol žebříčku nejlepších fotomobilů. Řeč je o smartphonu Mate 40 Pro.

Případní zájemci ale musí počítat s tím, že novinka je kvůli americkým sankcím vybavena osekanou verzí operačního systému Android. Uživatelé tedy nemají přístup k některým službám Googlu, vše potřebné ale nahrazuje službou HMS (Huawei Mobile Services) a obchodem s aplikacemi AppGallery. Huawei dokonce nabízí i vlastní mapy a navigaci Petal Maps, která staví na datech od TomTomu.

Není bez zajímavosti, že nová vlajková loď by měla být prvním mobilním telefonem, který bude schopen pracovat s novým operačním systémem Harmony OS. Ten pochází přímo z dílny společnosti Huawei, přejít na něj z Androidu bude možné v průběhu příštího roku.

Nejvýkonnější skládačka dorazila do Česka, stojí přes 40 tisíc korun

Mobil

Skládací smartphony

Renesanci zažívají v posledních měsících také skládací telefony. Současné modely ale nemají pod displejem tlačítka jako před lety, vrcholné smartphony místo toho lákají na ohebné obrazovky. Ty se složí do kapsy podobně jako list papíru.

V praxi to má hned několik výhod. Takové telefony mohou být v první řadě kompaktnější, displej přeložený na půlku totiž v kapse zabere méně místa než tradiční smartphony. Případně mohou díky větší ploše v rozloženém stavu fungovat také jako tablet.

Na modely s ohebnými obrazovkami láká například společnost Samsung. U prémiových modelů tohoto výrobce nalezneme také zajímavou funkci Samsung DeX. Díky ní dovedou chytré telefony zastat funkci stolního počítače, stačí připojit klávesnici a monitor.

Další vlajkové lodi představily například společnosti Sony či Asus. Zatímco první zmiňovaný podnik se snaží zaujmout především filmové nadšence, druhá firma láká díky špičkovému výkonu a hromadě volitelného příslušenství náruživé hráče.

Apple iPhone 12: návrat ikonického designu

Společnost Apple představila již minulý měsíc čtyři nové iPhony s pořadovým číslem 12, v prodeji jsou ale zatím pouze dva modely – iPhone 12 a iPhone 12 Pro. Nejlevnější verze 12 mini přijde společně s nejpokročilejší variantou 12 Pro Max až v průběhu listopadu.

Jak již samotný název napovídá, oba jablečné telefony základní dvanáctkové řady se od sebe liší velikostí obrazovky, větší nabídne 6,1palcovou obrazovku, menší 5,4palcovou. Dvě velikostí provedení budou k mání také u luxusnější edice Pro, konkrétně se iPhone 12 Pro pochlubí 6,1palcovým displejem a iPhone 12 Pro Max 6,7palcovým. Verze Pro budou luxusnější a budou mít teleobjektiv navíc na zadní straně.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Příslušenství MagSafe

Design všech novinek se dramaticky liší od všech předchůdců. Apple se v podstatě vrací do éry populárního iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených bočnic. Řada skalních fanoušků jistě tuto designovou změnu uvítá, už jen kvůli tomu, že konstrukce je lehčí, tenčí a v podstatě i menší.

Novou vychytávkou u dvanáctek je funkce MagSafe, díky tomu bude možné na zadní stranu přidělat různorodé příslušenství. Využít to můžeme například při přidělávání telefonu do auta – nebudou potřeba žádné speciální nástavce, ke stojánku se telefon připne jednoduše magnetem. Například na zadní stranu půjde přidělat speciální kapsička, která bude fungovat jako peněženka pro bankovky či platební karty.

  • Klady: líbivý vzhled, unikátní funkce MagSafe
  • Zápory: nejpokročilejší a nejlevnější varianta se zatím nabízí jen v rámci předobjednávky
  • Cena: od 24 990 Kč (iPhone 12); od 29 990 Kč (iPhone 12 Pro)

Samsung Galaxy Z Fold2: skládačka pro náročné

Galaxy Z Fold2 patří k těm nejdražším telefonům na tuzemském trhu. Vyšší pořizovací cenovku si ale snadno ospravedlní, po vytažení z kapsy totiž dovede nahradit díky skládací konstrukci s ohebným displejem dvě různá zařízení najednou – chytrý telefon a počítačový tablet.

Základem jsou dva displeje Infinity-O Displays v podstatě bez rámečků, tudíž zabírající prakticky celou plochu přístroje. Displej Cover Screen má úhlopříčku 6,2 palce neboli 15,8 cm, velký hlavní displej má 7,6 palce (19,3 cm). Oba jsou tak větší než u první generace Galaxy Fold.

Foto: archív výrobce

Galaxy Z Fold2

Foto: archív výrobce

Galaxy Z Fold2

Srdcem telefonu je aktuálně nejvýkonnější mobilní procesor Snapdragon 865+, který má osm jader a dovede pracovat při frekvenci až 3,1 GHz. Přístroj se dále chlubí 12 GB operační paměti a 512GB úložištěm. Fotoaparátů je k dispozici pět, každá obrazovka má jeden vlastní, další tři jsou pak vzadu – hlavní, širokoúhlý a teleobjektiv. Galaxy Z Fold2 je k dispozici ve dvou barevných variantách – černé Mystic Black a bronzové Mystic Bronze.

Pro jedince, kteří mají raději kompaktnější přístroje, nabízí Samsung také model Galaxy Z Flip. Ten je opět vybaven skládacím dotykovým displejem, ukrývá jej ale v citelně menších rozměrech. Výhodou je také nižší cenovka.

  • Klady: vysoký výkon, nahradí dvě zařízení
  • Zápory: kvůli skládací konstrukci je telefon trochu baculatější
  • Cena: 54 990 Kč

Sony Xperia 1 II: pro milovníky filmů

Sony Xperia 1 II má displej s úhlopříčkou 6,5 palce a rozlišením 3840 x 1644 obrazových bodů. Displej je tedy stejně jemný jako u moderních 4K televizorů. Jde o obrazovku s technologií OLED, na té staví například i nejnovější iPhony. Ty však mají citelně nižší rozlišení.

Stejně jako celá řada dalších vlajkových lodí konkurenčních výrobců staví také dvojka na procesoru Snapdragon 865. Alespoň v rychlosti připomeňme, že tento čip má osm jader – konkrétně se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1 II

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1 II

Dále je k dispozici 8 GB operační paměti a 256GB úložný prostor. Akumulátor nabízí solidní kapacitu 4000 mAh a přístroj podporuje i rychlé sítě 5G. Rychlé datové přenosy páté generace jsou zatím v Česku v plenkách, nicméně v některých zahraničních státech se již běžně používají.

Na zadní straně jsou hned tři – kromě hlavního snímače je k dispozici ultraširokoúhlý objektiv a teleobjektiv. Výrobce přitom tvrdí, že všechny tři snímače by měly patřit k tomu nejlepšímu na trhu, neboť jim propůjčil technologie ze svých bezzrcadlových fotoaparátů.

  • Klady: nabízí 4K displej
  • Zápory: konkurenční vlajkové lodi fotí ještě o něco lépe
  • Cena: 29 990 Kč

Asus ROG Phone 3: zrozen pro hráče

ROG Phone 3 nabízí 6,59“ AMOLED displej s rozlišením 2340 x 1080 pixelů. Vyzdvihnout si u něj zaslouží především vysoká obnovovací frekvence 144 Hz a odezva 1 ms. V útrobách dvou vrcholných provedení tepe procesor Snapdragon 865+, který je aktuálně nejvýkonnějším mobilním čipsetem na trhu. Základní verze Strix Edition staví na pomalejším čipu Snapdragon 865.

Výkonný procesor ale není jediným lákadlem. Podobně jako u předchozích dvou verzí si totiž k novým smartphonům budou moci lidé zakoupit hned několik doplňků, prostřednictvím kterých bude možné ROG Phone 3 proměnit bez nadsázky v kapesní konzoli, nebo dokonce i herní počítač.

Představení herního smartphonu Asus ROG Phone 3Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

ROB Phone 3

To čítá například modulární herní podložku ROG Kunai 3, která přidává k ROG Phone 3 fyzické ovládací prvky obdobné systému herní konzole. U ní se bude cenovka pohybovat podle informací Novinek okolo 3600 Kč. Mobile Desktop Dock, který dovoluje hráčům proměnit po připojení klávesnice, myši a monitoru mobil na stolní počítač, vyjde na 3900 Kč.

Nejdražším prvkem volitelné výbavy má být speciální pouzdro TwinView Dock 3, které ukrývá druhý 144Hz displej. Na jedné obrazovce je díky němu možné hrát, na druhé pak například ovládat streamovací software. Ten si výrobce cení na necelých sedm tisíc korun. Doplňková výbava obsahuje navíc další položky.

  • Klady: množství nabízené výbavy
  • Zápory: základní verze není tak výkonná jako dvě vrcholná provedení
  • Cena: od 28 990 Kč

Huawei Mate 40 Pro: fotoaparát v hlavní roli

Novinka zvaná Mate 40 Pro přímo navazuje na loňský top model Mate 30 Pro, překonává jej snad ve všech ohledech. Design přístroje působí velmi moderně, což je dáno tzv. vodopádovým efektem hran. Dotyková obrazovka se přes ně přehnula až o 88°. Zakřivená obrazovka nabízí úhlopříčku 6,8 palce a rozlišení 2772 x 1344 obrazových bodů. Jde mimochodem o OLED panel s věrným barevným podáním, který nabízí 90Hz obnovovací frekvenci.

V levém horním rohu obrazovky se nachází v protáhlém průstřelu dvojitá optika, jde o kombinaci 13Mpx selfie kamery a 3D senzoru, který se stará o bezpečné odemykání zařízení prostřednictvím technologie na rozeznávání obličejů. Čtečka otisků prstů je pak zabudována přímo do displeje.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Na zadní straně, která je mimochodem stejně jako ta přední skleněná, pak nalezneme hned čtyři objektivy. Jsou elegantně ukryty v černém kruhu, na jejich vývoji se opět podílela známá fotografická firma Leica. Vedle hlavního fotoaparátu je k dispozici také širokoúhlý objektiv a teleobjektiv. Čtvrtým v pořadí slouží pro lepší zaostřování.

Srdcem nové vlajkové lodi je procesor Kirin 9000 5G, který by měl být ekvivalentem těch nejlepších Snapdragonů. Vyráběn je pokročilou 5nm technologií, díky které by měl být velmi výkonný i při zachování nízké spotřeby, respektive dlouhé výdrže baterie. Ta má mimochodem kapacitu 4400 mAh. V Česku bude dostupná varianta s 8GB pamětí a 256GB úložištěm.

  • Klady: nejlepší fotomobil na trhu
  • Zápory: telefon nenabízí některé funkce od Googlu
  • Cena: 33 990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Dell Alienware AW v testu: Na hry jako profík

Ve hrách, kde o vítězství a prohře rozhodují milisekundy, má hlavní slovo herní náčiní. Kvalita klávesnice, myši či sluchátek hraje ve světě progamingu zásadní...

Výběr článků

Načítám