Hlavní obsah

Šupináči na vánoční stůl nezdraží

Právo, Tomáš Volf

Prodejci kaprů mají nejvyšší čas nahlásit, kdy a kde budou ryby z kádí před Vánoci prodávat. Musí to udělat nejpozději týden před začátkem prodejů, upozornila minulý týden Státní veterinární správa (SVS). Kapři pro štědrovečerní tabuli budou stát zhruba tolik co loni.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stánkový prodej kaprů je standardně povolen. Správa však bude letos kvůli koronaviru kontrolovat i to, zda mají prodejci u stánků roušky.

„Apelujeme na nutnost dodržovat protiepidemická opatření, a to jak ze strany prodejců, tak nakupujících, tedy zejména dodržovat dostatečné odstupy a chránit sebe a své okolí použitím roušek či respirátorů,“ upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

První kádě s kapry se mají v ulicích objevit kolem 17. prosince. Šupináč na vánoční tabuli oproti loňsku výrazněji nezdraží, ale ani nezlevní.

„Konečné ceny pro spotřebitele neovlivníme, jen doporučujeme. Naši odběratelé počítají s tím, že se cena bude pohybovat přibližně jako loni mezi 80 až 110 korunami za kilo výběrové ryby,“ řekl Právu Rudolf Provázek, ředitel společnosti Fish Market, který je výhradním prodejcem Rybářství Třeboň.

Kvůli čerstvým stromkům si lidé přivstali

Vánoce

Ceny se ale podle něj budou lišit regionálně. Nejlevnější jsou ryby vždy od výrobců přímo ze sádek, například v jihočeském regionu, nejdražší jsou naopak ve velkých městech kvůli vyšším nájmům za stání prodejních pultů s káděmi, ceně závozů i dražší pracovní síle.

Například státní podnik Povodí Odry bude letos opět prodávat ryby z vlastní produkce, kilo kapra za 89 korun. Podnik má prodejny u vodního díla v Žermanicích na Frýdecko-Místecku, v Opavě a u Petrova rybníka. Předvánoční prodej tam začne 15. prosince a otevřeno bude do 23. prosince.

Vtipný vánoční nápad – dům proměnili v adventní kalendář

Vánoce

Ceny jako loni hodlá držet i například prodejce Josef Novotný ze Stonařova. Účtovat si bude 85 korun za kilogram kapra 1. třídy vážícího do 2,5 kila. Za těžšího výběrového už si zákazníci na kile o čtyři koruny připlatí, popsal regionálním Jihlavským listům. Jinde se ceny za 1. třídu a výběr nejčastěji liší o 10 korun, někteří prodejci počítají jen jednu cenu.

„Nakupte zavčasu“

Prodej kaprů stejně jako vánočních stromků není v aktuálním 3. stupni protiepidemického systému PES nijak omezen, podle pravidel by běžel i ve 4. stupni, pokud by se zdravotní situace v ČR zhoršila.

Rybářství letos v důsledku koronaviru přišla o část tržeb, také kvůli slabšímu vývozu. I kapři totiž míří z významné části na export do sousedních zemí. Vývozní ceny by podle agrárního analytika Petra Havla mohly i mírně klesnout kvůli slabší poptávce.

Pokrývač ulovil obřího kapra, řadu rybářů ale pobouřil

Koktejl

Ačkoli má kvůli dopadům pandemie mnoho Čechů hlouběji do kapsy, prodejci se v tuzemsku snaží ceny držet a zlevňovat nechtějí. „Je to tradice domácího trhu, ta cena už je stabilizovaná, nejsou to přehnané, přemrštěné ceny,“ argumentuje Provázek.

„Lidem bych doporučil, aby nákup kapra nenechávali na poslední chvíli, i z důvodu koronaviru, aby si ušetřili nervy a nestáli v dlouhých frontách,“ dodal. Hodně lidí se podle něj ptá hlavně na to, jak se bude prodávat 22. a 23. prosince, a prodejci by pak nemuseli stíhat. „Lepší je mít rybu v ledničce a ušetřit si stres,“ radí Provázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám