Hlavní obsah

Pokrývač ulovil obřího kapra, řadu rybářů ale pobouřil

Novinky, Jakub Štěpánek

Osmatřicetiletý Wayne Mansford z Velké Británie pracuje jako pokrývač. Kromě toho je ale nadšeným rybářem a nyní se mu povedl parádní úlovek. Jeho kapr vážil přes 34 kilogramů, což by samo o sobě bylo platným britským rekordem. Je tady však jedno velké „ale”, kvůli kterému o rekord pravděpodobně ani nebude usilovat.

Foto: Profimedia.cz

Rekord dost možná nebude uznán. Ilustrační foto

Článek

Mansford ulovil kapra Marshalla v jezeře v hrabství Cambridgeshire, kam byla ryba před několika lety vysazena. Už tehdy vážil kapr necelých sedm kilogramů a od té doby se z něj stal opravdu pořádný macek, který vážil o čtyři kilogramy víc než dosavadní rekordman.

Jenže právě fakt, že ryba byla do Velké Británie přivezena a žije v chovném jezeře, nedává spát některým kritikům a popíračům rekordu, kteří se od pondělí na sociálních sítích hlasitě ozývají, jak informoval Daily Mail.

Závidí mi, tvrdí rybář

Mansford se tak se zlou potázal, podobně jako před čtyřmi lety jeho rybářský kolega, který ulovil obřího kapra přivezeného z Izraele. Od ostatních konzervativních rybářů se mu tehdy dostalo dokonce vyhrožování smrtí.

Jak ale říká sám Mansford, důvod, proč někteří rybáři rekord odmítají uznat, je jednoduchý. „Myslím si, že mi to prostě závidí,” říká sportovní rybář a z uznání rekordu si těžkou hlavu nedělá. Dokonce o něj možná nebude oficiálně usilovat.

Kajakář vyfotil nejdražší rybu na světě. Proháněla se s delfíny

Koktejl

Kapra Marshalla Mansford nalákal na kukuřici a trvalo přes deset minut, než se mu podařilo rybu přemoci. Poté, co obra přeměřil, zvážil a pořídil několik fotografií, vrátil kapra zpátky do vody.

„Úlovek jsme oslavili šálkem teplého čaje,” uvedl Mansford, jehož údajný rekord teď bude zkoumat Britský výbor pro rybolov, který vede statistiku největších úlovků.

Posuzuje se, kolik ryba vážila při vysazení, jestli byla krmena pouze přírodní stravou a návnadami rybářů či doba, po kterou ryba byla ve vodě.

S největší pravděpodobností bude mít Mansford smůlu a rekord nebude uznán. Už v minulosti byl totiž pokus ze stejného jezera, které slouží jako chovné, zamítnut kvůli dokrmování. Rybáři mají za poplatek možnost pokusit se na místě ulovit podobného obra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám