Hlavní obsah

Nadchází čas vánoční. Jak ho letos bude možné strávit

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce bývají označovány jako svátky klidu, míru a pohody sdílené s blízkými. Pro křesťany označují i významnou dobu, připomínají si narození Ježíše Krista.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce jsou období radosti.

Článek

Netypický rok 2020 se blíží ke konci, zvláštně budou probíhat i vánoční svátky, oslavy vstupu do nového roku a výroční vzniku České republiky.

Vzhledem k vyhlašovaným vládním opatřením namířeným proti šíření koronaviru se nepůjde setkávat tak, jak jsme po léta byli zvyklí. Srazy širšího příbuzenstva ani početné oslavy konce roku s přáteli nepatří mezi bezpečné akce pro veřejné zdraví.

Vánoce a jejich historie. Původ a proč se slaví

Vánoce

Vánoce jsou pro mnohé svátkem zrození Spasitele a oslavou jeho zdraví. Abychom je i my strávili ve zdraví, musíme se zdržet masových sešlostí. V soukromí svých domácností si však lze připomínat původní význam a vznik Vánoc.

Z pohledu západního křesťanství je oslavována tzv. doba vánoční, následuje po adventu a začíná 25. prosince. Trvá až do Tří králů (Slavnosti Zjevení Páně – 6. ledna) či do neděle následující po svátku Tří králů, v roce 2021 do neděle 10. ledna.

Význam a tradice adventu

Vánoce

Anglikánské společenství či luteránství označuje oslavovanou dobu jako Dvanáct svátků vánočních – od 25. prosince do 5. ledna. Době vánoční předcházel advent, první adventní nedělí začal křesťanský liturgický rok.

Letošní Vánoce budou v mnohém jiné

V roce 2020 se stalo mnoho nečekaného, na co nyní lze vzpomínat jen v úzkém kruhu nejbližších, případně s ostatními spíše na dálku telefonem či přes videohovor.

Nejznámější koledy a vánoční písničky

Vánoce

Povoleno je otevření obchodů na Štědrý den dopoledne, jako tomu obvykle bývá. Avšak konání tradiční půlnočních mší nezůstane v tradiční podobě. Kostely budou moci být zaplněny nejvýše z jedné pětiny míst k sezení. Věřící by také měli po celou dobu nosit ochranu nosu a úst.

Avšak po dobu svátků bude v platnosti noční zákaz vycházení mimo účast na půlnoční mši. Zavřeny budou hotely, vnitřní sportoviště, restaurace budou moci vydávat pokrmy jen přes výdejní okénko.

Na Silvestra se již na rok 2021 bude čekat bez úlevy ze zákazu vycházení. S omezeným povoleným počtem osob pro setkání na veřejnosti letos nezbývá než se uchýlit ke slavení Vánoc doma a trávit čas co nejvíce s lidmi, s nimiž žijeme.

10 nejlepších vánočních filmů pro pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Získaný čas ve svém bydlišti lze zaplnit například zpěvem koled a sledováním filmů. V televizi opět běží spousta pohádek a filmů s vánoční tematikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám