Hlavní obsah

Jak prožít pohodové svátky a silvestra s psími mazlíčky

Vánoční svátky má mnoho z nás spjaté vedle Ježíška a vánočních tradic především s hodováním a mnohdy doslova přejídáním. Bohužel se to často týká i domácích mazlíčků, kteří jsou toho součástí. Ne náhodou pak spousta z nich musí i během svátků hledat pomoc u veterinářů. Většině trávicím potížím se dá přitom snadno předejít, stejně tak i stresu z ohňostroje.

Foto: Profimedia.cz

Nenechte svého psího miláčka vánoční svátky protrpět

Článek

Jeden kousek nepozorovaně snězeného cukroví až tak neuškodí. Hrozí ale, že si zvíře navykne a bude ho po vás vyžadovat častěji.

„Konzumace většího množství cukru pak může vést k dalším obtížím, jakými jsou obezita, a s ní spojená větší zátěž kloubů. Navíc, jak všichni víme, cukr opravdu není to, co by pes ve svém jídelníčku potřeboval,” radí výživová specialistka Adéla Palacká z Fitminu.

„Raději proto volte buď speciální cukroví pečené přímo pro psy, a nebo pokud možno přírodní a tedy kvalitní pochoutky určené přímo pro psy z obchodu,” dodala Palacká.

Jak moc ovlivňuje vás i vaše domácí mazlíčky, když spíte společně v posteli

Zdraví

Jedině tak budete mít jistotu, že si váš pejsek nejen pochutná, ale také do těla nedostane nic, co by mu uškodilo.

Pozor na čokoládu, ta může být velmi nebezpečná

Kakao je pro psy, ale i kočky, nebezpečné, protože obsahuje alkaloid theobromin. Čím tmavší čokoláda, tím vyšší množství theobrominu. Psi tento alkaloid nedokáží metabolizovat tak snadno jako lidé, a proto je pro ně čokoláda riziková.

„Malé množství mléčné čokolády u velkého plemene psa pravděpodobně nic závažného nezpůsobí, maximálně se objeví příznaky nevolnosti (zvracení či průjem),” varuje Palacká.

„Ve větším množství (zejména nějaké vysoce kvalitní) hořké čokolády už ale hrozí závažnější obtíže, jakými jsou svalový třes, nepravidelný tlukot srdce, záchvaty a v těch nejzávažnějších případech by čokoláda mohla způsobit fatální následky,“ doplnila Palacká.

Opatrně i s dalším lidským jídlem

Není pochyb o tom, že si každý psí miláček rád pochutná na čemkoliv, co jíte i vy, ale snažte se mu nic nedávat. Zvláště ne těm psům, kteří mají citlivější žaludek.

Pokud už dopředu víte, že se zcela neubráníte tomu, aby váš pes během celých svátků nesnědl něco, co by neměl, zkuste mu alespoň týden dopředu dávat doplněk stravy, který preventivně podpoří jeho trávicí trakt. Při výběru přípravku se můžete poradit s veterinářem.

Tomáš Nushart: Trénink musí psa bavit, musí mu vonět a chutnat

Styl

Jak zvládnout bez stresu ohňostroj?

Většina vašich mazlíčků má z hluku během ohňostroje oprávněný strach. Zvířata mají totiž mnohem citlivější sluch než lidé a neví, odkud se hluk bere. Když se k němu přidají i světelné efekty, není divu, že jsou nervózní.

„Obvykle se stává, že zvíře kňučí, třese se a často si zaleze na bezpečné místo. Citlivější jedinci pak zpanikaří a jsou schopni například proskočit i sklem, aby si zachránili kožich.

Buďte tedy připravení, nenechávejte psa běhat navolno (ani po zahradě). Když jdete ven, upevněte mu obojek tak, aby se z něj nemohl vyvléknout a schovejte předměty, o které by se mohl zranit.

Zvíře ukáže strach i tím, že se pomočí, je agresivní a dýchá nepravidelně,“ vysvětluje veterinářka Kateřina Franková.

Řadu psů pořízených během pandemie trápí separační úzkost

Styl

„Těmto stavům se ne vždy dá předejít, ale můžete je zmírnit. Stačí, když mu budete oporou, kterou potřebuje. Rozhodně doporučuji zavřít všechna okna

a zatáhnout závěsy, čímž omezíte hluk a světelné záblesky,” uvedla Franková.

„Pusťte radio nebo televizi, ať mu navodíte příjemnější atmosféru, odveďte zvíře na místo, kde je nejméně hluku a zabavte ho hračkou nebo aktivitou, kterou běžně provádíte,” podotkla veterinářka.

„Dělejte, jako by byl běžný den a nic se nedělo. Váš pes se pak bude soustředit na vás a ne na hluk kolem něj,“ dodala Franková.

Reklama

Výběr článků

Načítám