Hlavní obsah

Hranice mají vlastní papírový betlém, se zdejšími osobnostmi i památkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S netradičním papírovým betlémem se mohou letos pochlubit Hranice na Přerovsku. Kulisy mu totiž dělají nejvýznamnější památky Hranic, ale také postavy z historie města. Autorem betlému je výtvarník Lukáš Martinka, který se specializuje na kresby památek. Betlém vydala Městská kulturní zařízení Hranice, k dostání je v Turistickém informačním centru na hranickém zámku.

Foto: Hranice

Netradiční papírový betlém v Hranicích na Přerovsku

Článek

Kulisy vystřihovacího betlému tvoří Masarykovo náměstí, kostel Stětí sv. Jana Křtitele, Mariánský sloup, Stará radnice, zámek a synagoga. „Nechybí Svatá rodina s jesličkami, tři králové či mnich Jurik, zakladatel města Hranic. V betlému je také významný hranický průmyslník Antonín Kunz, což byl zakladatel první moravské továrny na vodovody a pumpy. Na tradice jeho firmy navázala Sigma Pumpy Hranice,” upozorňuje Naděžda Jandová z Hranic.

Výtvarník do betlému zakomponoval také poručíka a kadety rakousko-uherské armády, kteří reprezentují slavnou minulost vojenských škol ve městě. „Součástí je i myslivec, který může navazovat na to, že je zde tradice střední lesnické školy. Vyobrazeny jsou i další klasické postavy v dobovém oblečení,” doplnila Jandová.

Podotkla přitom, že navrženy byly i další osobnosti, jako například zdejší rodák, zpěvák Dalibor Janda, ale ten se nakonec do betlému nedostal. O betlém s kulisami města je podle ředitelky Jandové velký zájem, jen za první den prodeje si pro něj přišlo na šest desítek lidí.

Vánoční trhy 2023: Kdy a kde jsou v Brně, Ostravě, Olomouci a dalších českých městech

Vánoce

Betlém s osobnostmi z reálného života mají také Loštice na Šumpersku, postavy ze současnosti i z historie s vazbami na region do něj pravidelně vyřezává loštický řezbář Jaroslav Beneš.

Pracuje na něm od roku 1994, má už více než 300 postav. V betlému stojí například hanácký obr Josef Drásal, zápasník Gustav Frištenský či šternberský malíř Libor Vojkůvka. Nechybí i figurka vězně Kajínka prchajícího z nedaleké mírovské věznice.

Moravu zde reprezentuje také fotograf Jindřich Štreit, v betlému má „parťáka”, postavičku dlouholetého fotografa ČTK Vladislava Galgonka. Oba drží v rukou fotoaparát s ptáčkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám