Hlavní obsah

Vytvořte si doma pohádkovou vánoční atmosféru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vůně jehličí, cukroví a purpury - to vše jsou symboly vánočního času. Patří k nim také vánoční stromek, jehož krásu podtrhnou ozdoby. Slavnostní náladu umocní svíčky a svícen, hrnkové nebo řezané květiny. Svíčky v tomto čase nemusí být vonné, spíš necháme vyniknout vůni květin a jehličí, které znásobí sváteční atmosféru.

Jak si vyrobit originální vánoční věnec na dveřeVideo: Novinky

 
Článek

K Vánocům patří slavnostní výzdoba promyšlená do posledního detailu a sladěná do tradičních nebo trendových barev. Vyjímat se budou vánoční ubrusy z organzy, ale i z krajky či damašku se zlatými, stříbrnými, případně barevnými vánočními přízdobami, jako jsou dekorační kamínky a písky, bílé, stříbrné nebo perleťové korálky.

Pro výzdobu stolu použijeme třeba korálkovou ozdobu na ubrus, klipy s perličkami zavěšené na vánočním ubrusu, zlaté a stříbrné dekorační kamínky s vysokým leskem, ale i vánoční řetězy a girlandy jako ozdoby na vánoční stromeček.

Veganské vánoční cukroví, které se svou chutí vyrovná tomu tradičnímu

Vánoce

Stromky a stromečky

K atributům Vánoc patří vánoční stromek, který má u nás více než dvousetletou tradici. Jestli vyměníme živou jedli, smrk či borovičku za stromek umělý, bude to mít nesporné výhody. Mimo to, že ušetříme přírodu, si můžeme dopřát takový stromek, který ladí s naším interiérem.

Vybírat lze stromky malé, velké, široké či úzké, klasické, slavnostně nazdobené i nezvykle barevné. Kromě přírodní zelené barvy už nepřekvapí umělé stromky v bílé, růžové, zlaté, ale i černé a také v pastelových barvách.

Sváteční stůl

Důležitým prvkem dekorace bude slavnostně ozdobený stůl. V úvahu bereme jeho tvar i materiál. Například na slavnostní stůl v kombinaci kovu a skla použijeme dostatečně velký ubrus.

Většinou volíme bílý ubrus jako základ a na něj druhý menší (tzv. napron) s vánočním motivem. Nebo jen bílý ubrus s jemným vánočním motivem ozdobený snítkou jmelí. Stůl dřevěný necháme vyniknout v plné kráse, takže natáhneme jen stuhy, které doplníme ubrousky.

Jak kombinovat barvy? Teplé tóny, k nimž patří zelená, červená či bordó, propojíme se zlatými doplňky a naopak studené barvy, jako je bílá, světle modrá a šedá, doplníme stříbrnými kusy. Podobně jako barvy nebudeme raději míchat ani styly.

Mladík udělal z vánoční výzdoby domu hudební a světelnou show

Bydlení

Vánoční osvětlení

Kouzelnou vánoční atmosféru umocníme spíš decentním, ale o to zajímavějším osvětlením interiéru. K tomu nám poslouží vánoční svíčky a klasické i tvarově atypické vánoční svícny, případně světelné dekorace do oken v podobě řetězů s krystalky, kuličkami, hvězdičkami nebo andílky.

Jsou úchvatné a zcela jistě se odlišují od obyčejných světelných řetězů. Pořídit si ale můžeme i různé vánoční stojací lampy nebo třeba adventní svícny s LED diodami.

Třpytivé svíčky

Tradiční i speciální vánoční svíčky vnášejí do našich příbytků pohodu a jednoznačně patří k vánoční výzdobě. Jsou k dostání jak v klasických vánočních barvách, tak i v módních odstínech. Třeba parafínové vánoční svíčky jsou ozdobené třpytivými glitry nebo dřevěnými korálky. Takové i mnohé jiné podoby vánočních svíček a svící najdeme i v letošních vánočních kolekcích.

Příjemnou náladu vytvoříme např. se speciálními svíčkami ve tvaru adventního věnce pokrytého třpytivými perličkami. Stejně půvabné vánoční zátiší vykouzlíme s originálními svíčkami ve tvaru koulí, kuželů nebo pyramid. Atmosféru Vánoc umocní medové svíčky, které navíc příjemně voní.

10 důvodů k úsměvu aneb jak si užít vánoční nakupování v klidu a pohodě

Komerční články

Stylové svícny

Hodit se budou svícny se vzhledem domečku a různých figurek s vánoční tématikou, ale i svícny v přírodním stylu, jež jsou tradiční a neodmyslitelnou součástí každé vánoční výzdoby. Podle jejího stylu vybereme nejen oblíbené kovové svícny s kalíšky na čajové svíčky, ale také svícny ze skla či z keramiky. Zajímavé jsou i netradiční vánoční svícny z malovaného plechu.

Slavnostní vazby květin

Ke slavnostní výzdobě stolu patří kytice. V čase vánočním použijeme jako základ jehličnany a túje nebo sušené či živé barevné květy a plody. Někdy postačí zdobná váza, jindy aranžmá doplníme perlami, šperky, korálky či stuhami. Ve vazbách by se měly objevit pastelové barvy, z květin tradiční růže či orchideje.

Jako stvořené pro aranžmá jsou i hrnkové květiny, třeba hvězdník, jehož květy vypadají jako vánoční ozdoby. A nemusí to být jen červené květy, ale i lososové nebo pozoruhodné oranžovohnědé květy se světlezeleným základem. Na štědrovečerním stole se zaskví v plné kráse také vánoční hvězda, azalka či brambořík v mnoha barevných varietách.

Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi

Vánoce

Ozdobné balení dárků

Každý, i ten nejmenší dárek bychom měli hezky zabalit. Proto se při výběru vánočního balicího papíru, dárkové krabičky nebo tašky řídíme nejen velikostí dárku, ale i vkusem obdarovaného. Někdo má radši přírodní materiály, jiný lesklé papíry a stužky. Muži ocení jednodušší balení a tlumené barvy, dámy naopak zdobnější a děti barevný papír se zvířátky a jednoduchou mašli.

Do fólií zabalíme větší dárky, do ručních papírů hladkých jednobarevných nebo zdobených zlatými vlákny zabalíme luxusní dárky, případně použijeme organzu a šifon. Vše dozdobíme hvězdičkami, zvonečky a mašličkami. Jestli nám na balení dárků nezbývá čas, svěříme tuto práci odborníkům v balicí službě.

Retro hračky jsou zpět. Děti baví igráčci i céčka

Vánoce

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zkrátit dětem čekání na Ježíška

V prosinci se našim potomkům začne čas loudat. Nekonečné čekání na Vánoce jim může zkrátit malá dětská párty. Na dveře klepe Mikuláš, příležitost se tedy přímo...

Výběr článků

Načítám