Hlavní obsah

Žalobce si trvá na svém: Farma Čapí hnízdo byla účelově vyvedena z Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch trvá na tom, že společnost Farma Čapí hnízdo byla vyvedena z Agrofertu účelově s cílem neoprávněného získání dotace. Uvedl to v odůvodnění odvolání proti zprošťujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo, ve které jsou obžalováni bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Čapí hnízdo

Článek

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Trestní senát Městského soudu v Praze ale letos v únoru už podruhé dospěl k závěru, že skutek nebyl trestným činem. Obdobně rozhodl už loni, tehdy ale nepravomocný rozsudek odvolací soud zrušil.

Státní zástupce se podle Cimbaly v argumentaci odvolání zaměřil na dvě nosné linie obžaloby. „Ve vztahu k účelovému vyvedení Farmy Čapí hnízdo ze struktur holdingu zopakoval, že nadále má obžaloba za to, že se jednalo o účelově vytvořený podnik, jehož hlavním účelem bylo navození okolností simulujících splnění podmínek rozhodných pro dosažení dotace,“ uvedl mluvčí.

Babišovi měli velkolepou svatbu na Čapím hnízdě

Domácí

Pokud by ale odvolací senát dospěl k závěru, že společnost účelově vyvedena nebyla, soudy podle Šarocha dosud autoritativně neřešily druhou linii, která se týká právě působení na stejných či sousedních trzích. „Argumentace k této druhé linii byla již nosnou částí původně podaného odvolání, avšak odvolací soud se s uplatněnou argumentací jako předčasnou věcně nevypořádal,“ uvedl Cimbala. S argumenty se podle žalobce nevypořádal v novém rozhodnutí ani městský soud.

Šaroch navrhuje, aby odvolací senát osvobozující verdikt opět zrušil a případ vrátil městskému soudu. „V závěru doplněného odůvodnění odvolání státní zástupce navrhl doplnění či opakované provedení rozhodných důkazů a navrhl odvolacímu soudu, aby, vyhoví-li podanému odvolání, zavázal nalézací soud právním názorem,“ doplnil Cimbala.

Voličům ANO Babišovy praktiky nevadí, shodují se politologové

Domácí

Šaroch podal proti únorovému osvobozujícímu verdiktu odvolání bez podrobnějšího odůvodnění v polovině dubna. Odůvodnění žalobce podle Cimbaly vypracoval minulý týden v pátek; Vrchnímu soudu v Praze, který se bude odvoláním zabývat, bylo doručeno v úterý.

Babiš v únoru v závěrečné řeči u městského soudu označil obžalobu za lživou, odmítl spáchání jakéhokoliv trestného činu. Zopakoval, že důvodem vyčlenění Čapího hnízda z Agrofertu byla realizace projektu jako rodinného podniku. Vinu odmítla i Nagyová. Šaroch oběma navrhoval podmínky a peněžité tresty.

Rozsudek v Čapím hnízdě: Podezření důvodné, důkazy ho neprokázaly

Domácí

Výběr článků

Načítám