Hlavní obsah

Pryšec nádherný aneb vánoční hvězda: Jak se o ni starat, aby dlouho vydržela

Novinky, zun

Už se stalo tradicí, že naše domovy ve vánočním čase zdobí specifická rostlina: pryšec nádherný neboli vánoční hvězda. Aby vydržela co nejdéle krásná a čerstvá, musíme jí také věnovat náležitou péči.

Foto: Petr Horník, Právo

Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima, poinsettie)

Článek

Vánoční hvězda: Kterou vybrat a jak ji přepravit

Prvním krokem je už výběr vánoční hvězdy. Je důležité dát pozor, aby rostlina, kterou si vybereme, byla zdravá a silná s hustými zelenými listy bez viditelných vad. Rozhodně bychom neměli kupovat květinu, která má svěšené listy a suchý, nebo naopak příliš mokrý kořenový obal.

Tato rostlina má ráda teplo a nesnáší průvan, proto bychom si neměli vybírat mezi těmi kusy, které jsou umístěny blízko vchodových dveří obchodu či dokonce venku.

Foto: Profimedia.cz

Nejoblíbenější české vánoční písně, které zpříjemní předvánoční atmosféru

Vánoce

Co květina potřebuje?

Nemá ráda sucho, ale ani nemůže stát ve vodě - pak jí uhnívají kořeny, listy žloutnou a opadají, případně rostlina úplně odumře. Když je rostlina suchá, také jí opadávají listy, ale většinou ji stačí zalít a brzy je zase fit.

Vánoční hvězdu je nejlepší mírně zalévat vlažnou vodou. Když odkvete, stačí jí jednou měsíčně přidat do zálivky obvyklou dávku hnojiva. Místo pro květinu je ideální ve světlém a teplém pokoji, ne však na přímé sluneční světlo. Ideální teplota je pro ni mezi 15 a 22 stupni Celsia.

Aby vánoční hvězda znovu vykvetla

Vánoční hvězda je trvalka, a tak nám může vykvést opakovaně. Přesto se jí často zbytečně zbavujeme poté, co odkvete, a okvětní lístky opadají. Co tedy máme udělat, když chceme, aby opět rozkvetla?

Minimálně 8 týdnů před vánočními svátky ji musíme nejlépe 14 hodin denně uložit do úplné tmy. Teplota v tomto tmavém období nesmí být příliš vysoká. A je nutné dávat opravdu dobrý pozor, aby se ke květině nedostal ani kousek světla. I jen chvilkové přerušení tmavého období by mělo za následek, že květina opětovně nevykvete.

Pryšec nádherný - nezapomenutelný symbol Vánoc

Bydlení

Vánoční hvězda - poinsettie

Před dvěma sty lety přivezl tuto květinu z Jižní Ameriky první velvyslanec Spojených států v Mexiku Joel Poinsett. A už od těch dob je považována za ryze vánoční, a to bez ohledu na rozdílnost vánočních tradic v jednotlivých koutech světa.

Foto: Profimedia.cz

Poinsettie kvete v mnoha barvách a odstínech a lze ji použít jak v tradičních, tak moderních kombinacích. Může být moderní dekorací prostřeného stolu, rozkvetlým adventním věncem, nebo třeba ozdobou krbové římsy. Záleží jen na fantazii a nápaditosti.

Vánoční hvězda - adventní symbol, který nesnáší zimu

Vánoce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám