Hlavní obsah

Mladík udělal z vánoční výzdoby domu hudební a světelnou show

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v sousedství mladého Thomase Wheatleyho z anglického Birminghamu by v předvánočním čase nebylo pro každého. On má ovšem na své sousedy štěstí, protože jeho sváteční aktivitu vítají s radostí. Thomas vánoční čas využívá k tomu, aby fasády svého rodného domu a zahradu každoročně proměnil v hudební a světelnou show. Podívaná na ni stojí za to. Zároveň jeho dílo plní bohulibý účel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brit vynaložil na vánoční výzdobu domu téměř tolik peněz, kolik stál dům samotnýVideo: AP

 
Článek

Když před 14 lety začal Thomas Wheatley pomáhat rodičům s výzdobou jejich rodinného domu, bylo mu deset let. A od první chvíle jej tato práce nadchla.

Na rozdíl od jiných rodin, u Wheatleyových si totiž veškeré světelné dekorace vyrábějí doma sami. Postupem let se právě příprava a výroba vlastních dekorací stala tradicí, výzdoba samozřejmě díky tomu košatěla a mohutněla, každým rokem přibývaly nové a nové prvky a ornamenty.

V minulých letech pak Thomas posunul snažení rodičů ještě o stupínek výše. Ke světelné výzdobě přidal i hudbu. Vše na počítači sesynchronizoval a vytvořil tak nápaditou hudební a světelnou show pro okolí a návštěvníky jejich čtvrti.

Reportéři agentury AP pak vypočítávají, že výzdoba Wheatleyových dosud spořádala částku v celkové výši zhruba 26 tisíc liber, tj. cca 745 tisíc korun. Započítávají do ní nejenom náklady na materiál výzdoby, ale také každoroční účty za elektřinu. To vše pak porovnávají s cenou samotného domu, který rodiče před 30 lety v Birminghamu koupili. Tehdy stál 30 000 liber, což by dnes vyšlo na 860 tisíc korun. Jinými slovy, náklady na celý projekt se začínají nebezpečně blížit nákladům na dům jako takový, podotýkají reportéři.

„Moje maminka s tím začala, když jsem byl malý. Čím déle jsem ji sledoval, tím více mě to lákalo také. Jsme rádi, že to přináší lidem radost, ovšem mnohem důležitější je, že je to skvělý způsob, jak vybírat peníze na potřebné věci. Proto nás náklady zase až tolik nezajímají,” vysvětlil čtyřiadvacetiletý Thomas reportérům agentury AP.

A právě propojení světelné výzdoby s hudbou a veřejnou sbírkou odlišuje Thomasovo dílo od jiných počinů spočívajících pouze ve výzdobě a ničem jiném.

„Je báječné, když k nám přicházejí cizí lidé a chválí mě, jak dobrou práci dělám pro společnost,” říká Thomas, jenž se rozhodl výtěžek letošní sbírky věnovat organizacím poskytujícím pomoc na poli duševního zdraví, které je v Británii momentálně velice žhavým tématem, mj. i proto, že se mu již několik let věnují britští princové William a Harry.

Anketa

Jaké výzdobě dáváte přednost vy?
Žádné. Nejsme Matějská pouť.
25,2 %
Na cizích domech je to hezké, ale svůj bychom takto nezdobili.
1,9 %
Jen několik decentních dekorací kvůli dětem.
51,5 %
Rádi bychom také velkolepou výzdobu, ale nemůžeme si ji dovolit.
5,8 %
Čím více, tím lépe! Vánoce jsou jenom jednou za rok.
15,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 103 čtenářů.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám