Hlavní obsah

Něco od vás potřebuji. Zelenskyj promluvil v americkém Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k americkému Kongresu přirovnal útoky na ukrajinská města k 11. září 2001 a útoku na Pearl Harbor v roce 1941. Zákonodárce vyzval k výraznější podpoře, apeloval především zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou.

Foto: Pool, Reuters

Američtí kongresmani aplaudují vestoje ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, který k nim přes video promluvil.

Článek

Zelenskyj zákonodárcům řekl, aby si vzpomněli na teroristické útoky z 11. září 2001 nebo na Pearl Harbor během druhé světové války. Jeho projev zákonodárci několikrát ocenili potleskem. Zejména v závěru, kdy jim pustil emotivní video e zničených měst.

„Naše země zažívá to samé. Každý den, každou noc. Už tři týdny. Rusko změnilo naše nebe ve zdroj smrti pro Ukrajince. Je to teror, který jsme v Evropě osmdesát let nepoznali,” řekl Zelenskyj.

Vzdejte se a budeme se k vám chovat jako k lidem, vyzývá Zelenskyj ruské vojáky

Evropa

Vyzval k jeho ukončení. Přestože Američanům poděkoval za dosavadní finanční i materiální pomoc, vyzval v Kongresu zákonodárce k zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou či dodávce protileteckých střel.

Zelenskyj nechal v Kongresu přehrát působivé záběry ze situace na Ukrajině.

Zelenskyj v projevu také parafrázoval slavný historický projev I have a dream (Mám sen) Martina Luthera Kinga. „I já mám sen. Dnes bych to parafrázoval: Něco potřebuji (I have a need - pozn. red.) - potřebuji chránit naše nebe. Je to stejné, jako kdybych mluvil o snu,” uvedl Zelenskyj.

Bylo zabito 1300 našich vojáků, přiznal Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Kromě toho žádal Zelenskyj o zavedení dalších sankcí vůči každému, kdo podporuje režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Americké společnosti vyzval, aby okamžitě opustily ruský trh, protože „jejich zisky jsou vykoupeny naší krví”.

„Mír je důležitější než zisk. Tento princip musíme bránit po celém světě,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám