Hlavní obsah

Zelenskyj: Putin míří přímo do pekla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Válku s Ruskem nemůže Ukrajina zastavit sama. V rozhovoru pro Sky News to uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Západ se podle něj chová nerozhodně, ale musí začít jednat, dokud nebude příliš pozdě. Řekl také, že ruský prezident Vladimir Putin míří do pekla a na Ukrajině nikdy nemůže zvítězit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinu čeká podle prezidenta Volodymyra Zelenského nejtěžší noc.

Článek

Zelenskyj zopakoval svůj požadavek na vyhlášení bezletové zóny nad svou zemí.  „Západ se prostě nemůže rozhodnout, jestli nebe nad Ukrajinou uzavře, nebo ne. Jestliže se spojil proti nacistům a tomuto teroru, pak ho zavřít musí. Nečekejte, až budu milionkrát žádat. Prostě to nebe uzavřete,“ vzkázal ukrajinský prezident.

Zmizte! Ještě můžete přežít, vzkázal bojovně Zelenskyj ruským vojákům

Válka na Ukrajině

Západní státy se obávají, že pokud vyhlásí nad Ukrajinou bezletovou zónu, znamenalo by to eskalaci konfliktu. Koneckonců sám ruský prezident Vladimir Putin o víkendu pohrozil, že zřízení bezletové zóny by považoval za účast na ozbrojeném konfliktu od každé země, která by ji vyhlásila.

„Putin míří přímo do pekla“

Podle Zelenského je ale situace už nyní špatná a o moc horší být nemůže. „Rozhodně ne pro naše rodiny. Pokud se to bude natahovat, přijde Ukrajina o miliony lidí. Začne třetí světová válka a až pak zavede Západ bezletové zóny. Jenže to už bude pozdě,“ pokračovala hlava ukrajinského státu.

Zelenskyj dodal, že „Rusko si Ukrajinu může okupovat, ale nemůže zvítězit“ a že Putin podle něj „míří přímo do pekla“.

DOKUMENT: Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke 14. dni války

Válka na Ukrajině

Ukrajina válku nemůže ukončit sama, pokračoval Zelenskyj, protože toto rozhodnutí záleží na dvou zemích a „jednou z nich je Rusko, kde je prezidentem Vladimir Putin“.

Ruští agresoři také podle Zelenského odpírají Ukrajincům přístup k základním potřebám. „Blokují naše města a nechtějí, aby se naši lidé dostali k jídlu nebo vodě. Chtějí, abychom se cítili jako zvířata,“ kritizoval Zelenskyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám