Hlavní obsah

Ukrajinci hlásí opětovné ovládnutí celé Kyjevské oblasti

Kyjeva
Aktualizováno

Ukrajinským vojákům se podařilo získat zpět město Brovary východně od Kyjeva. Osvobozeno bylo podle ukrajinských médií zhruba třicet obcí v okolí metropole. Ministerstvo obrany posléze oznámilo ovládnutí celé Kyjevské oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruská armáda se od Kyjeva vzdaluje pomalu, ale zřetelně.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Celá Kyjevská oblast byla osvobozena od vetřelce,“ uvedla na Facebooku náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

„Okupanti se stahují ze severu Ukrajiny. Pomalu, ale zřetelně. Někde jsou zatlačeni kvůli bojům, někde pozice sami opouštějí. Po jejich odchodu je ale situace katastrofická a nadále nebezpečná,“ upozornil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident upozornil, že nadále hrozí možnost ostřelování měst ruskými raketami. Armáda navíc při opouštění pozic ponechává zaminované území, domy, silnice a v některých případech i těla padlých. Každý, kdo se do těchto míst přesouvá, by tak měl být nadále opatrný, nabádal Zelenskyj.

Ruská armáda rozehnala lidi v Enerhodaru střelbou a granáty

Válka na Ukrajině

Vážná zůstává situace na východě země. Ruské síly se přeskupují na Donbasu, ale také kolem Charkova či na jihu země v oblasti Krymu. Právě k obyvatelům poloostrova směřoval Zelenskyj část svého proslovu. Rodiny vyzval k tomu, aby nedovolily ruské armádě narukovat mladé muže.

„Nepotřebujeme další mrtvá těla. Ochraňte své děti, aby se nestaly padouchy. Neposílejte je do armády. Udělejte, co je ve vašich silách, abyste je udrželi naživu a abyste je udrželi doma,“ vzkázal ukrajinský prezident.

FOTO: Zničená vesnice Dmytrivka a osvobozené předměstí Kyjeva

Válka na Ukrajině

Ukrajinským vojákům se díky vzdalování ruské armády ze severu země podařilo podle posledních informací osvobodit 29 obcí v okolí Kyjeva a Černihivu. Jako poslední získali kontrolu nad městem Brovary.

Ukrajina i její západní spojenci nicméně varují, že stahování ruských jednotek není známkou důvěry v diplomatický proces mezi oběma zeměmi. Rusko se podle zpravodajců pouze přeskupuje a chystá se dovybavit zásobami a také dalšími jednotkami.

Zpravodajské služby všeobecně předpokládají, že další ruský útok bude intenzivnější a veden bude na Donbas, tedy východní území Ukrajiny, které zahrnuje přístavní město Mariupol – jedno z nejvíce zasažených měst válkou na Ukrajině.

Ruští vojáci prý chytli nemoc z ozáření, u Černobylu tábořili v kontaminovaném Rudém lese

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám