Hlavní obsah

Zelenského poradce: Ruští vojáci připravují odchod z Chersonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Jednotky ruské armády se chystají na stažení z jihoukrajinského města Cherson, uvedl v úterý bezpečnostní poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Ruské síly podle jeho informací už nejsou ani v Mykolajivském regionu.

Foto: Profimedia.cz

Poradce ukrajinského prezidenta pro bezpečnost Oleksij Arestovyč

Článek

„Rusové už připravili Cherson na kapitulaci. Málokdo o tom ví, ale kromě dalších změn v plánu vážně uvažují o odchodu z Chersonu. To neznamená, že Cherson bude zítra osvobozen, ale i tak...,“ řekl Arestovyč v rozhovoru s novinářkou Tatianou Popovovou.

V nedalekém Mykolajivu už podle Arestovyčových informací nepřítel vůbec není a všechny boje nyní probíhají v Chersonské oblasti.

Izraelský ministr zahraničí: Rusko spáchalo válečné zločiny

Zahraniční

Ruská federace už podle něj nemá sílu na území Ukrajiny podnikat útoky a ruský vládce Vladimir Putin prý chce zajistit alespoň něco, co bude uvnitř své země moci prezentovat jako vítězství. Zřejmě tím narážel na východní část Ukrajiny, oblast Donbasu a okolí.

„Rusové jsou velmi konstruktivní a aktivní. Rusové žádají o jednání, jsou aktivní stranou,“ řekl Arestovyč k diplomatickým jednáním. Největším oříškem je prý aktuálně otázka administrativních hranic Doněcké a Luhanské republiky.

Jihoukrajinské město Cherson bylo okupanty ovládnuto na začátku března. Jde o vůbec největší město, které má Rusko pod kontrolou. Nachází se poblíž ústí řeky Dněpr, kde se tam vlévá do Černého moře. Z toho důvodu má strategický význam.

Ukrajina se musí sama rozhodnout, jaký mír chce, tvrdí NATO

Evropa

Kdyby se Rusku podařilo nad Chersonem udržet kontrolu, odepřelo by Ukrajině přístup k této vodní cestě a připravilo by ji o klíčový přístav.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v úterý uvedl, že Rusko se chce v příštích týdnech soustředit na ovládnutí východní a jižní části Ukrajiny, kam v současnosti přeskupuje své síly. Cílem podle něj bude „ovládnutí celého Donbasu a vytvoření pevninského propojení s okupovaným Krymem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám