Hlavní obsah

Von der Leyenová: Rusko je přímým ohrožením pro uspořádání světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Rusko je přímým ohrožením pro uspořádání světa, uvedla ve čtvrtek předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou o dopadech války na Ukrajině. EU chce v budoucnu hrát aktivnější roli v Indopacifiku, oznámila rovněž von der Leyenová, která se v Tokiu účastní 28. summitu EU-Japonsko, píší zahraniční agentury.

Foto: Pool, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Chceme převzít větší odpovědnost v regionu, který je tak důležitý pro naši prosperitu,” napsala šéfka komise na Twitteru. Ocenila také "silnou" reakci Japonska na ruskou agresi Ukrajiny.

Japonsko je jednou z pěti zemí v indo-pacifickém regionu, které přijaly sankce proti Moskvě po ruské invazi na Ukrajinu. Obě strany summitu se shodly, že budou i nadále koordinovat své reakce na ruskou agresi a budou při tom brát v potaz i pozice Číny.

Rusko ještě nevzdalo plán ovládnout Kyjev, míní Ukrajinci

Válka na Ukrajině

„Ruská invaze na Ukrajinu není jen záležitostí Evropy, ale otřásá srdcem mezinárodního řádu, včetně Asie. To nelze tolerovat,” řekl Kišida.

Tokio a Brusel budou spolupracovat v oblasti rozvoje digitálních technologií, kybernetické bezpečnosti a umělé inteligence, které jsou "klíčem k naší konkurenceschopnosti a bezpečnosti," uvedla von der Leyenová.

Marshallův plán pro Ukrajinu: Česko je na dárcovské konferenci mezi nejštědřejšími

Válka na Ukrajině

Jednání se účastní i předseda Evropské rady Charles Michel. Šéfka komise ještě ve čtvrtek z Japonska odletí, Michel navštíví památník v Hirošimě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám