Hlavní obsah

Vezli mě sedm hodin s pytlem na hlavě. Starosta Melitopolu popsal svůj únos

– Kyjev

Šest dnů zadržovali ruští vojáci starostu ukrajinského Melitopolu Ivana Fedorova. Propuštěn byl až ve středu výměnou za devět ruských branců. Sedm hodin mě vezli s pytlem na hlavě, pak mě zavřeli do cely, mířili na mě zbraněmi a vyjednávali jsme, popsal 33letý starosta ruské opoziční televizi Current Time TV.

Foto: Verkhovna Rada of Ukraine/Twitter

Melitopolský starosta Ivan Fedorov

Článek

Fedorov byl unesen minulý týden v pátek poté, co s okupanty odmítl vyjednávat. Ti ho následně zavlekli do vyšetřovací vazby městské policie v Mariupolu. Její sídlo už v té době bylo zcela pod kontrolou ruské armády.

Starosta podle svých slov nebyl mučen fyzicky, Rusové na něj ale vyvíjeli psychický nátlak. „Když ze mě potřebovali dostat nějaké informace, stálo kolem mě až sedm vojáků se zbraněmi. Ve vedlejší cele navíc někoho mučili, takže se to dá srovnat s určitým nátlakem. Těch šest dnů bylo docela těžkých,“ popisoval Fedorov.

Unesený starosta Melitopolu byl osvobozen

Válka na Ukrajině

Rusové od starosty požadovali, aby jim dodal podklady pro jmenování náměstků a následně podepsal rezignační dopis. Fedorov ale v rozhovoru vysvětlil, že okupanti nerozumí ukrajinské legislativě.

„Starosta se z funkce nemůže vyvázat podpisem, jeho rezignaci schvalují poslanci městské rady. Náměstky pak mohou jmenovat jen zastupitelé města,“ popisoval. Fedorov nakonec uvedl, že podepsal několik dokumentů, které nemají žádnou právní hodnotu. Tvrdí ale, že právě díky podpisům jej Rusové fyzicky nenapadli.

Starostu Melitopolu údajně unesli

Válka na Ukrajině

K prvnímu pokusu o osvobození starosty došlo už v pondělí. Dopadl ale neúspěšně. „Vezli mě více než sedm hodin v autě s pytlem na hlavě a pak mi oznámili, že k výměně nedojde, a vrátili mě do cely. Řekli mi, že moje země mě nechce zpátky,“ řekl.

Druhý a nakonec úspěšný pokus o výměnu se uskutečnil ve středu v noci. Fedorova ruští vojáci zavezli do Vasylivky, kde jej vyměnili za devět mladých ruských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám