Hlavní obsah

Starostu Melitopolu údajně unesli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melitopol

Starostu ukrajinského města Melitopol Ivana Fedorova ve středu odpoledne údajně „unesli“ ruští okupanti. Na sociální síti Telegram to uvedl zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko a informují o tom i ukrajinská média. Skutečnost mají dokládat záběry z bezpečnostní kamery, jejichž pravost ovšem nelze ověřit. K únosu mělo dojít poté, co starosta s okupanty odmítl spolupracovat.

Foto: Verkhovna Rada of Ukraine/Twitter

Melitopolský starosta Ivan Fedorov

Článek

„Podle předběžných informací okupanti asi před hodinou (asi v 15:45 tamního času) unesli starostu Melitopolu Ivana Fedorova,“ napsal na Telegramu Tymošenko.

Informaci následně sdílel také twitterový účet Ukrajinského parlamentu s tím, že starostu odvedla skupina 10 okupantů.

Skutečnost má dokládat záznam z bezpečnostní kamery, na kterém je vidět, jak neznámí ozbrojení muži odvádí z budovy melitopolského kulturního centra muže s jakýmsi plastovým pytlem přes hlavu. Jestli jde skutečně o Fedorova, nelze nezávisle ověřit.

Hodinu před údajným únosem poděkoval Fedorov na Facebooku melitopolským podnikatelům za pomoc zranitelným spoluobčanům.

Ruské jednotky vtrhly do Melitolu hned druhý den invaze, 25. února. Zprvu tam zaútočily na administrativní budovy. Server Ukrajinska Pravda uvádí, že 4. března se nepřátelští vojáci zmocnili melitopolské televizní věže a zapnuli ruské kanály.

Lidé v Melitopolu blokovali ruský konvoj vlastními těly

Zahraniční

Den na to starosta Fedorov uvedl, že situace ve městě je obtížná, jelikož lidé nemají dostatek potravin a léků. Přesto každým dnem obyvatelé ruským jednotkám vzdorují a protestují proti jejich přítomnosti.

Dne 7. března byla pod kontrolou ruských vojsk nejen melitopolská televizní věž, ale i rozhlasové věže.

Reklama

Výběr článků

Načítám