Hlavní obsah

Ve Vinnycji pohřbili čtyřletou holčičku, která se stala symbolem ruského útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřletá Liza Dmitrijevová je jedna z 24 obětí čtvrtečního ruského útoku na kulturní centrum v západoukrajinském městě Vinnycja. Zatímco její matka bojuje o život, v neděli se na pohřbu Lizy sešly desítky lidí.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Čtyřletá Liza je nejmladší obětí útoku.

Článek

Tělo čtyřleté Lizy a zkrvaveného kočárku se stalo tragickým symbolem čtvrtečního raketového útoku na kulturní centrum, které se dle jediných oficiálních ruských vysvětlení stalo terčem proto, že nese názvem Dům důstojníků.

Na pohřeb, který se konal s otevřenou rakví, se v místním kostele sešly desítky lidí. „Lizu jsem neznal, ale nikdo tohle nemůže přijmout s klidem,“ poznamenal kněz Vitalij Hološkevyč. „Víme, že zlo nemůže vyhrát,“ dodal.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Za rakví kráčí otec Lizy, matka bojuje o život v nemocnici.

Třiatřicetiletá Lizina matka Iryna, která nyní leží v kritickém stavu v nemocnici, s dcerou a manželem po vypuknutí války odešla z Kyjeva. Zamířila právě do Vinnycji, která leží zhruba 270 kilometrů jihozápadně od Kyjeva a až do čtvrtka byla považována za relativně bezpečné město.

Sociální sítě mapují život a smrt dívky zabité při ruském útoku

Evropa

Při útoku Iryna přišla o nohu. Podle posledních zpráv se probrala v sobotu z bezvědomí, příbuzní jí ovšem s ohledem na její zdravotní stav o nedělním pohřbu neřekli.

Útok na Vinnycju si zatím vyžádal 24 obětí, z toho tři byly děti. Kromě malé Lizy ještě zemřeli dva chlapci ve věku 7 a 8 let. Přes 170 lidí bylo zraněno a téměř dalších 30 se pohřešuje, není tedy vyloučeno, že obětí na životech bude ještě více.

Moskva obhajuje zabíjení civilistů ve Vinnycji verzí o schůzce vojáků v kulturáku

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku označil Rusko za teroristický stát: „Každý den Rusko ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, míří raketami na civilní objekty, kde není nic vojenského. Co je to jiného než teroristický útok?“

Ruská propagandistka Margarita Simonjanová s odvoláním na ruské ministerstvo obrany tvrdí, že cílem raket bylo místo shromáždění nacionalistů. Ministerstvo jí prý na dotaz, kam útok mířil, odpovědělo: „Na Důstojnický dům, tam bylo místo dočasného ubytování nácků.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám