Hlavní obsah

Moskva obhajuje zabíjení civilistů ve Vinnycji verzí o schůzce vojáků v kulturáku

Moskva

Cílem čtvrtečního útoku ve Vinnycji, při němž zemřelo přes 20 lidí, bylo podle Moskvy setkání zástupců velení ukrajinské armády se zahraničními dodavateli zbraní v místním Domě důstojníků. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v pátek podle agentury TASS uvedl, že ruské síly provedly úder „vysoce přesnými raketami Kalibr odpálenými z moře“. Dům důstojníků ve Vinnycji slouží jako kulturní zařízení.

Následky ruského útoku na město VinnycjaVideo: AP

 
Článek

„Všichni účastníci setkání byli následkem úderu zlikvidováni,“ tvrdí o údajné schůzce Konašenkov.

Podle úřadů při útoku zemřelo 23 lidí, mezi nimi tři děti. Další lidé jsou nadále nezvěstní. Zdravotní pomoc vyhledalo přes sto obyvatel města.

Tu dívku jsem znala. Zelenská zavzpomínala na malou Lizu, již zabila ruská raketa

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čtvrteční útok už dříve označil za teroristický čin, Rusko podle něj na Ukrajině úmyslně zabíjí civilisty.

Chystali tam koncert

Podle portálu Meduza měl kulturní dům ve čtvrtek na programu benefiční vystoupení ukrajinské zpěvačky Roxolany. Podle informací v médiích je mezi oběťmi čtvrtečního útoku na Vinnycju také 25letý zvukař zpěvačky Jevhenij Kovalenko.

Rusko od únorového začátku války na Ukrajině popírá, že by útočilo na civilní cíle. Po celé Ukrajině ale přibývá důkazů o zásazích rezidenčních oblastí, podotkla agentura Reuters. Podle OSN od začátku války na Ukrajině zemřely tisíce civilistů.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Následky útoku na Vinnycju

Útok na Vinnycju podnikli Rusové z lodí, obětí je už 23

Evropa

Vinnycja leží asi 250 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva, a nachází se tak daleko od hlavních frontových linií na východě a jihu Ukrajiny. Ve městě, kde před válkou žilo přibližně 370 000 obyvatel, se podle webových stránek ukrajinské armády nachází velitelství letectva, upozornila ve čtvrtek agentura Reuters. Rusko se ho podle ukrajinských vzdušných sil pokusilo zasáhnout řízenými střelami už v březnu.

Do Vinnycje se podle agentury AP uchýlily tisíce lidí, kteří uprchli před ruskou invazí z východu Ukrajiny.

Vinnycja

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám