Hlavní obsah

Tu dívku jsem znala. Zelenská zavzpomínala na malou Lizu, již zabila ruská raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinnycja

Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská osobně znala čtyřletou Lizu, která zemřela po čtvrtečním útoku na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny. Setkaly se při natáčení videoklipu k Vánocům. Zelenská to napsala na sociální sítě v noci na pátek. Zveřejnila také zmíněné vánoční video a vyzvala, aby lidé na dívku vzpomínali kvůli tomu, co udělala za svého života, a ne jen jako na oběť.

S dívkou, kterou zabila ruská raketa, natočila v minulosti manželka ukrajinského prezidenta vánoční videoklipVideo: Twitter @ZelenskaUA

 
Článek

Po zásahu raket s plochou dráhou letu ve čtvrtek ve městě Vinnycja zemřelo nejméně 23 lidí, včetně tří dětí. Přes 170 lidí bylo zraněno a téměř 30 dalších se dosud pohřešuje.

Ukrajinská armáda útok připisuje ruským silám, které rakety Kalibr vypálily z ponorek v Černém moři.

Útok na Vinnycju podnikli Rusové z lodí, obětí je už 23

Evropa

„Všechny nás dnes vyděsilo video převráceného dětského kočárku ve Vinnycji. A potom, když jsem četla zprávy, jsem si uvědomila, že tu dívku znám. Nenapíšu zde vše, co bych chtěla říct těm, kteří ji zavraždili. Napíšu o Lize,“ uvedla Zelenská. „Liza zvládla za půl hodiny namalovat nejen sebe, sváteční šaty, ale i všechny ostatní děti, mě, kameramany a režiséra,“ vzpomíná na předvánoční natáčení Zelenská.

Foto: saintjavelin/twitter

Čtyřletá Liza útok nepřežila.

Vinnycja leží asi 250 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva, a nachází se tak daleko od hlavních frontových linií na východě a na jihu Ukrajiny. Ve městě, kde před válkou žilo přibližně 370 000 obyvatel, se podle webových stránek ukrajinské armády nachází velitelství ukrajinského letectva, upozornila agentura Reuters.

Ukrajinci zveřejnili video holčičky z Vinnycje půl hodiny před smrtí. Mohou si za to sami, zní z Ruska

Válka na Ukrajině

Rusko se ho podle ukrajinských vzdušných sil pokusilo zasáhnout řízenými střelami už v březnu. Do Vinnycje se podle agentury AP uchýlily tisíce lidí, kteří uprchli před ruskou invazí z východu Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám