Hlavní obsah

V Mariupolu zemřelo už přes 10 tisíc civilistů

Mariupol

V jihoukrajinském Mariupolu, který už týdny čelí ruskému ostřelování, zemřelo podle jeho starosty přes 10 tisíc civilistů. Starosta Vadym Bojčenko to řekl agentuře AP. Vzhledem k počtu těl v ulicích ale podle něj může být celkový počet obětí i přes 20 tisíc.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Российские солдаты собирают тела с улиц Мариуполя

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí v projevu k poslancům jihokorejského parlamentu řekl, že Mariupol byl ruskou armádou zcela zdevastován a že v něm přišly o život desítky tisíc lidí. Město je obklíčeno ruskou armádou a jeho obyvatelům chybí jídlo, voda i dodávky tepla.

Zelenskyj: Rusko na východě Ukrajiny shromažďuje tisíce vojáků k další ofenzivě

Válka na Ukrajině

Bojčenko agentuře AP telefonicky také řekl, že ruské jednotky přivezly do Mariupolu mobilní kremační zařízení, aby se zbavily těl. Starosta rovněž obvinil ruské vedení, že odmítlo vpustit do města humanitární konvoje ve snaze utajit masakr.

Podle zástupce starosty Mariupolu Serhije Orlova ukrajinské jednotky v místním přístavu stále odolávají ruské převaze. Orlov popřel tvrzení 36. brigády ukrajinského námořnictva, že ukrajinská armáda se v Mariupolu připravuje na „poslední bitvu“, protože jí dochází munice.

Obráncům Mariupolu dochází munice. Ukrajinci, vzpomínejte na nás v dobrém

Válka na Ukrajině

V Mariupolu pokračují už týdny těžké boje a civilní obyvatelstvo čelí humanitární katastrofě. Z původních asi 400 000 obyvatel ve městě zůstává podle starosty přes 100 000 lidí, kteří nemají vodu, jídlo, léky ani dodávky tepla.

Proruští separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) dnes oznámili, že mají pod kontrolou přístav v Mariupolu, informovala agentura TASS. Ukrajinská strana se k tomu nevyjádřila a z nezávislých zdrojů zprávu nelze ověřit. „Co se týče přístavu v Mariupolu, tak ten je už nyní pod naší kontrolou,“ citovala agentura TASS šéfa DNR ovládané proruskými separatisty Denise Pušilina.

Proruští separatisté oznámili ovládnutí přístavu u Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám