Hlavní obsah

V Mariupolu musíme zasáhnout, burcuje francouzský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Obklíčené přístavní město Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny je kvůli soustavnému bombardování ruskými vojsky asi z 90 procent zničeno. Situace je katastrofální: neteče voda, nefunguje elektřina, docházejí léky. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian přirovnal Mariupol k Aleppu v době syrské občanské války. Všichni poneseme kolektivní vinu, pokud nic neuděláme, apeloval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničený MariupolVideo: Reuters

 
Článek

V nedělním projevu na fóru v Dauhá prohlásil šéf francouzské diplomacie, že svět musí okamžitě jednat, aby pomohl Mariupolu, protože rozsah katastrofy v jihovýchodním městě Ukrajiny vyžaduje okamžitou akci, uvedla BBC.

„Velmi dobře vidíte, že Mariupol je druhé Aleppo, poneseme kolektivní vinu, pokud nic neuděláme,” řekl s odkazem na syrské město, které se stalo dějištěm těch nejbrutálnějších bojů v syrské občanské válce.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Jean-Yves Le Drian

Mariupol Rusům dál vzdoruje

Válka na Ukrajině

Byť to podle Le Driana nemělo Rusko v plánu, v tuto chvíli proti Mariupolu evidentně vykonává obléhací válku.

„Vojenská obléhání jsou strašné války, protože je civilní obyvatelstvo masakrováno, vyhlazováno. Utrpení je strašné,” uvedl Le Drian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mariupol zblízka: V troskách zničeného města stále žijí lidéVideo: Reuters

Podobnost s Aleppem není náhodná. Podle ukrajinské armády vede obléhání Mariupolu generálporučík Michail Mizincev, který v letech 2015 a 2016 koordinoval zapojení ruské armády do války v Sýrii včetně bombardování a obklíčení města Aleppo, kde podle exilové Syrské organizace pro lidská práva zahynulo 1640 civilistů.

Foto: Profimedia.cz

Ruský generálporučík Michail Mizincev

Lidé pijí vodu z kaluží

Od zahájení invaze 24. února bombardují ruská vojska toto přístavní město v podstatě nepřetržitě. V Mariupolu před válkou žilo přes 400 tisíc lidí, více než třetina z nich už utekla. Evakuace je komplikovaná a dodávky humanitární pomoci zablokované, protože ruské jednotky koridory bojkotují.

Říkají mu Řezník z Mariupolu. „Vyučil se“ v syrském Aleppu

Válka na Ukrajině

Podmínky pro život jsou v současnosti šílené. Zaznívají zprávy, že obyvatelé musí pít vodu z kaluží nebo roztátý sníh.

Asi 40 tisíc obyvatel bylo přesunuto do Ruska, bez jakékoli koordinace s ukrajinskou vládou, tvrdí vicepremiérka Iryna Vereščuková. Rusko to popírá.

Putin s holubicí míru či mýlící se Zeman. Začíná aukce Kemelových kreseb pro Ukrajinu

Domácí

Mariupol je klíčovým cílem ruské agrese. Pokud město padne, získá Rusko kontrolu nad jedním z největších ukrajinských přístavů a vytvoří tak pozemní koridor mezi anektovaným Krymem a Ruskem podporovanými regiony Luhansk a Doněck.

Anketa

Měl by svět zasáhnout k ukončení krveprolití v Mariupolu?
Ano
67,5 %
Ne
32,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5993 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám