Hlavní obsah

Ukrajinci zastavili postup Ruska na Slovjansk, panují obavy o civilisty v Izjumu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinští vojáci zastavili postup ruských sil z města Izjum na severovýchodu Ukrajiny směrem na nedaleký Slovjansk. Oznámil to ve středu podle agentury Reuters poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Panují obavy, že kvůli dlouhému nedostatku humanitární pomoci budou obyvatelé Izjumu čelit stejnému osudu jako lidé z města Buča v Kyjevské oblasti, kde je Rusko obviněno z válečných zločinů, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč

Článek

„Soustředili tam (Rusové) své síly, snaží se tam postoupit, ale zatím se jim to nedaří,“ uvedl Arestovyč ve videoproslovu k situaci u Slovjansku, který se nachází zhruba 45 kilometrů jihovýchodně od Izjumu. Podle poradce se dosud drží i ukrajinské síly v obléhaném Mariupolu, a to navzdory ustavičným ruským útokům na železárny a ocelárny Azovstal, které se staly útočištěm pro obránce města.

Slovensko žádná letadla Ukrajině neposlalo

Evropa

U Izjumu se vytrvale bojuje několik týdnů. Lidé, kterým se podařilo z města uprchnout, serveru BBC řekli, že Izjum je na pokraji humanitární katastrofy. V okupovaném městě zůstalo okolo 10 tisíc až 15 tisíc civilistů, uvádějí ukrajinské úřady, podle kterých je na místě zničeno až 80 procent všech obytných budov.

Na Scholze roste tlak kvůli zbraním pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Obyvatelé Izjumu už déle než měsíc nemají elektřinu, teplo či vodu, uvádí tamní správa. Ve městě je podle Kyjeva nejvyšší koncentrace ruských vojáků na celé Ukrajině. Ruské jednotky kontrolují kontakt civilistů s okolním světem a lidem nedovolují město opustit, nebo do něj vstoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám