Hlavní obsah

Ukrajinci slíbili vyšetřit okolnosti smrti zajatých ruských vojáků na videu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská justice prošetří incident s možným střílením spoutaných ruských vojáků. Podle stanice BBC to slíbil poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Tělo mrtvého ruského vojáka poblíž zničeného tanku T-72 na předměstí Kyjeva

Článek

„Ukrajina patří k moderním demokraciím, které co nejvíce respektují mezinárodní právo. Včetně ustanovení Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci. Nepochybně, intenzivnost bojů může vyvolávat určité incidenty. Je jasné, že v takovém případě se tyto incidenty budou řešit právně,“ uvedl Podoljak ve vyjádření poskytnutém ruské redakci BBC.

Podoljak se podle BBC vyjadřoval k videu, které zachycuje střílení ruských vojáků se spoutanýma rukama lidmi v ukrajinských uniformách.

Na sítích koluje video Ukrajinců vraždících ruské zajatce, zřejmě je pravé

Evropa

Poradce ukrajinského prezidenta dále upozornil, že masakry ukrajinských civilistů spáchané ruskými vojáky, vyvolávají u ukrajinských vojáků emoce i touhu po odplatě. Kromě vyšetřování tak pokládá za nezbytné, aby Rusko přimělo svou armádu dodržovat válečná pravidla a zvyklosti.

„Je k tomu ale nutné poznamenat následující. Úplné a zjevné odmítání válečných pravidel a obyčejů ruskou armádou, záměrné ponižování a masakry ukrajinských civilistů, které jsou plně zdokumentovány a potvrzeny, vytvářejí pochopitelné emocionální pozadí v ukrajinské společnosti a v ukrajinských ozbrojených silách. Rusko masivně útočí na naše děti, ženy, staré lidi, a to samozřejmě nemůže nevyvolat reakci ukrajinských vojáků,“ podotkl Podoljak.

Peking a Moskva nejsou spojenci, ujišťoval v Praze čínský diplomat

Domácí

„Proto zaprvé: v každém případě podobné incidenty vyžadují zevrubné vyšetřování, včetně objasnění motivů a okolností. A za druhé je zjevně zapotřebí, aby se Rusko zřeklo protiukrajinské genocidní propagandy a navrátilo svou armádu k chápání stejných válečných pravidel a zvyklostí,“ dodal Podoljak.

Již dříve se na internetu objevily záběry, jak ukrajinští vojáci střílejí ruské zajatce do nohou. Zachycené chování, které naplňuje skutkovou podstatu válečného zločinu, ukrajinské vedení označilo za naprosto nepřijatelné a uvedlo, že případ vyšetří. Incident se podle médií odehrál v Malé Rohani na předměstí Charkova.

Ukrajina vyšetří incident, při kterém měli vojáci střílet ruské zajatce do nohou

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám