Hlavní obsah

Ukrajina vyšetří incident, při kterém měli vojáci střílet ruské zajatce do nohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu se objevilo video, které má ukazovat, jak ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti střílejí ruské válečné zajatce do kolen, uvedla stanice CNN. Ukrajina přislíbila, že incident prošetří. Podle poradce ukrajinského prezidenta Oleksije Arestovyče je podobné zacházení se zajatci neakceptovatelné.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zbraň ukrajinského vojáka (ilustrační foto)

Článek

Na téměř tříminutové nahrávce, která se objevila na internetu, ukrajinští vojáci prohlašují, že zajali ruskou průzkumnou skupinu, která působila ve vesnici Vilchivka v Charkovské oblasti asi 32 kilometrů od ruských hranic.

Na záběrech jsou ležící zakrvácení vojáci, které měli Ukrajinci zajmout. Další zajatci, kteří vystupují z dodávky, jsou stříleni do kolen.

Podle CNN není jasné, o jakou ukrajinskou jednotku se má jednat. Vojáci na videu mluví ukrajinsky a rusky s ukrajinským přízvukem. Zajatců se ptají na jména, jednotku a jejich velitele.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v neděli v rozhovoru zveřejněném na kanále YouTube uvedl, že podobné chování je neakceptovatelné a incident bude bezodkladně prošetřen.

Ukrajinský novinář popsal mučení, které zažil v ruském zajetí

Válka na Ukrajině

„Jsme evropskou armádou a neznevažujeme naše vězně. Pokud se pravost videa potvrdí, je to absolutně neakceptovatelné chování,“ uvedl. Dodal také, že ukrajinská strana se zajatci jedná v souladu se Ženevskými úmluvami.

Své vyšetřování zahájí i ruská strana. Podle předsedy Vyšetřovacího výboru Ruské federace Alexandra Bastrykina bylo zajatým vojákům v Charkovské oblasti také odmítnuto lékařské ošetření.

Pluk Azov. Radikálové, nebo tvrdí obránci?

Válka na Ukrajině

Ukrajinským silám se daří u Charkova podnikat protiútoky a dobývat zpět některá území jižně a východně od města. Obec Vilchivka leží asi 20 kilometrů východně od centra Charkova a během soboty se tu měly odehrát těžké boje, kterých se na ukrajinské straně účastnili také členové pluku Azov.

Během bojů mělo být zajato několik desítek ruských vojáků. Ukrajinský voják Konstantin Nemičev, který zveřejnil video ze sobotních bojů, podle CNN odmítl, že by se ve videu s postřelenými zajatci mělo jednat o jejich vojáky. Nevyloučil ale, že záznam vznikl v Charkovské oblasti.

Ukrajinci pokračují v protiútocích. Dobyli zpět několik vesnic u Charkova a na jihu země

Válka na Ukrajině

Server CNN se s dotazem ohledně videa obrátil na ukrajinské ministerstvo obrany. Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj stanici poskytl nekonkrétní odpověď: „Nepřítel s cílem diskreditovat ukrajinské ozbrojené síly točí a rozšiřuje inscenovaná videa, která mají ukazovat, jak se údajní ukrajinští vojáci chovají nelidsky k údajným ruským vojákům.“

„Zdůrazňuji, že členové ozbrojených sil Ukrajiny i ostatní vojenské složky striktně dodržují mezinárodní humanitární právo. Musíte vzít v potaz realitu informační a psychologické války a věřit pouze oficiálním zdrojům,“ dodal Zalužnyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám