Hlavní obsah

Ukrajinci pokračují v protiútocích. Dobyli zpět několik vesnic u Charkova a na jihu země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinským silám se mělo podařit dobýt zpět několik obcí na východě a jihu země. Podle serveru Kiyv Independent Ukrajinci získali zpět kontrolu nad vesnicemi Poltavka a Malynivka v Záporožské oblasti na jihovýchodě země. Několik vesnic se podle CNN podařilo Ukrajincům dobýt zpět i u východního předměstí Charkova.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják s vlajkou

Článek

Server CNN v neděli uvedl, že se Ukrajincům podařilo v rámci protiútoku dobýt zpět několik vesnic východně od Charkova.

Podle předsedy Charkovské oblasti Olega Synegubova ukrajinské síly získaly zpět kontrolu nad několika vesnicemi okolo obce Mala Rohan na východním předměstí Charkova. Oblast se nachází přibližně 20 kilometrů od centra města. Ruské jednotky Charkov téměř obklíčili už během prvních týdnů války na Ukrajině.

CNN se podařilo lokalizovat a ověřit několik videí, které ukazují ukrajinské vojáky v dobytých vesnicích. Těžké boje svedli Ukrajinci ve vesnici Vilchivka, která leží přibližně 32 kilometrů od hranic s Ruskem a kde se bojů proti Rusům účastnili podle zveřejněných videí na sociální sítí Telegram také členové pluku Azov. Ten je považován za ultrapravicovou militantní skupinu.

Podle jednoho z vojáků, který se protiútoku účastnil a který zveřejnil video na Telegramu, zabili členové pluku okolo 70 ruských vojáků, téměř 30 jich zajali a ukořistili několik obrněných vozidel. Jeho tvrzení se ale zatím nepodařilo ověřit.

Už v pátek se Ukrajincům podařilo získat kontrolu nad oblastmi na severu Charkova a uvolnit tak tlak na město, které ale nadále čelí ruskému bombardování. Podařilo se jim také získat zpět pod kontrolu některé oblasti u hlavního města Kyjeva a také levý břeh ústí Bugu severně od města Cherson, které se nachází na jihu Ukrajiny.

Ukrajinci podnikají protiútoky

Evropa

Úspěšný protiútok hlásí Ukrajinci i na severovýchodě země v Sumské oblasti, kde se jim podle CNN také podařilo získat zpět kontrolu nad několika vesnicemi. O osvobození města Trosťanec, které se v oblasti také nachází, už dříve informoval. web listu Ukrajinska pravda, a to s odvoláním na komuniké 93. brigády, která operaci podnikla.

Server Kyiv Independent v noci na neděli s odkazem na místní vojenskou správu uvedl, že se Ukrajincům podařilo získat kontrolu také nad vesnicemi Poltavka a Malynivka na jihu země v Záporožské oblasti. Vesnice se nacházejí asi 103 kilometrů severozápadně od Mariupolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám