Hlavní obsah

Ukrajina zřídila horkou linku pro ruské vojáky, kteří se chtějí vzdát

Ukrajina spustila telefonní linku, na které se budou moct vzdát vojáci sloužící v ruské armádě. Učinila tak na základě hovorů, které se podařilo zachytit ukrajinské bezpečnostní službě. V nich příslušníci ruské armády přirovnávají svou službu k otroctví a žádají o pomoc.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Podle telefonických hovorů zachycených v okupovaných částech Ukrajiny srovnávají vojáci službu v ruské armádě s otroctvím, nazývají to porušováním lidských práv a jsou připraveni dezertovat.

V přepisu záznamu telefonického hovoru zveřejněném na serveru Ukrajinska pravda žádá mobilizovaný obyvatel Doněcké republiky svou ženu, aby sehnala pomoc, protože je úplně zmatený.

Za Ukrajinu teď bojuje 700 tisíc vojáků, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

„Aspoň někam jít, no, já nevím, na lidská práva, přeci. Ach jo, jsem v zajetí nebo v otroctví? Nerozumím tomu,“ říká mobilizovaný obyvatel Doněcké lidové republiky v telefonátu své ženě.

„Nebudu si stěžovat Rusku, protože si to Rusko vynutilo, nebudeš si stěžovat na Švába (Denise Pušilina, jednoho ze separatistických vůdců, pozn. red.), protože nás dal nebo prodal Rusku, Ukrajině – budu zrádce...,“ pokračuje.

Ukrajinská bezpečnostní služba uvolnila telefonní číslo 2402 právě pro tyto případy. Funguje pro ruská i ukrajinská čísla.

Moskva: Zničili jsme na Ukrajině velké množství západních zbraní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám