Hlavní obsah

Ukrajina zatkla Putinova spojence Medvedčuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý zveřejnil fotografii významného proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka v poutech. Zatčení podle něj bylo výsledkem operace bezpečnostních sil. V únoru prý Medvedčuk uprchl z domácího vězení, Ukrajina ho stíhá za vlastizradu.

Foto: Volodymyr Zelenskyj/Facebook

Viktor Medvedčuk

Článek

„Díky SBU byla vykonána speciální operace. Gratuluji! Detaily budou později. Sláva Ukrajině!“ napsal Zelenskyj k fotografii Medvedčuka oblečeného do ukrajinské uniformy.

Soud uvalil na Medvedčuka domácí vězení v souvislosti s dvěma trestními kauzami – týkaly se těžby ropy a plynu v Černém moři a napomáhání činnosti teroristické organizace prostřednictvím dodávek uhlí z dočasně okupovaných území Donbasu. Ukrajina ho také vyšetřuje pro podezření z vlastizrady.

„Proruští zrádci a agenti ruských tajných služeb, pamatujte – vaše zločiny nemají promlčecí lhůtu. Kdekoli vás najdeme!“ napsala na Twitteru SBU.

Medvedčuk se netají dobrými vztahy s ruskou elitou, sám tvrdí, že je ruský prezident Vladimir Putin kmotrem jeho dcery.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že fotografii viděl, ale nemůže potvrdit její autenticitu. „Nedokážu říct, jestli je pravá, objevuje se hodně fejků,“ řekl.

Medvedčuk je ukrajinský právník, oligarcha a od roku 2019 je také členem tamního parlamentu za Opoziční platformu – Pro Život. Je předsedou proruské politické organizace Ukrajinská volba a odpůrcem vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám