Hlavní obsah

Ukrajina viní dva starosty z vlastizrady, měli vyjednávat s nepřítelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské bezpečnostní složky zadržely starostu města Pivdenne v Charkovské oblasti kvůli podezření z vlastizrady. Informovala o tom v pondělí ukrajinská média. V Charkovské oblasti je to už druhý starosta zadržený za těchto okolností, podotkla agentura Unian. Tím prvním je čelný představitel města Kupjansk, který se podle ukrajinských bezpečnostních složek chtěl vzdát ruským okupačním vojskům a vyjednával s nimi.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kolona ruských vojenských vozidel

Článek

Z jakého konkrétního přečinu ukrajinské úřady viní Oleksandra Brjuchanova, jenž stojí v čele města Pivdenne, není z dostupných informací jasné.

Náčelník charkovské oblastní správy Oleh Synehubov společně s oznámením o jeho zadržení uvedl: „To pro pochopení těm, kterým dosud nedošlo, že jsme ve válce, a dovolují si vyjednávat s nepřítelem!“

První kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou skončilo. Putin ustoupit nehodlá

Evropa

Společně se starostou byli podle něj zadrženi ještě další tři místní činitelé.

Z vlastizrady je podezřelý rovněž Hennadij Macehora, starosta Kupjansku. „Ten chtěl předat město ruským okupantům a šel s nimi vyjednávat,“ napsal server RBK Ukrajina s odvoláním na ukrajinské bezpečnostní složky.

Starosta podle serveru Ukrajinska pravda uvedl, že se rozhodl s ruskou armádou jednat, aby „zabránil lidským obětem a ničení města“.

Jsou potřeba další sankce vůči Rusku, shodli se světoví lídři

Válka na Ukrajině

Charkovská oblast, která se nachází na východě země, je jedním z ukrajinských regionů, kde v současné době bojují ukrajinské síly s invazními ruskými jednotkami. Při mohutném ruském ostřelování východoukrajinského města Charkov v pondělí podle Synehubova zahynulo nejméně 11 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám