Hlavní obsah

Ukrajina sčítá ztráty. Obnova vyjde na půl bilionu dolarů

Poválečná obnova rozbombardované Ukrajiny vyjde nejméně na 565 miliard amerických dolarů (12,7 bilionu korun). Částku zveřejnil ukrajinský předseda vlády Denys Šmyhal.

Foto: Reuters

Sídliště v Kyjevě zničil útok ruských okupantů.

Článek

„Předběžné výpočty říkají, že přímé jednorázové ztráty Ukrajiny činí 565 miliard dolarů. Jinými slovy, takové prostředky budeme potřebovat, abychom obnovili náš stát. Jak z peněz zabavených Ruské federaci, tak z prostředků od našich partnerů,“ řekl Šmyhal.

Foto: Reuters

Trosky obytného domu v Charkově

Ukrajinská vláda podle něj bude usilovat o to, aby finance a majetek Ruské federace v zahraničí byly zabaveny. „Věříme, že se partnerské státy k tomuto rozsáhlému plánu připojí,“ dodal.

Ustenko: Rozprodej majetku ruské elity

Oleh Ustenko, poradce ukrajinského prezidenta, k tomu uvedl, že pro Ukrajinu je už zarezervováno 300 miliard dolarů ze zahraničních účtů ruské centrální banky.

Ruské ministerstvo hlásalo pravdu o válce na Ukrajině. Díky hackerům

Bezpečnost

„Minulý rok jsme vydělali téměř 200 miliard dolarů, takové bylo naše HDP. To jsou náklady na dva a půl roku života naší země,“ citovala Ustenka agentura Ukrinform.

„Ale už máme rezervovaných tři sta miliard: jde o prostředky ruské centrální banky na zahraničních účtech, které poputují k nám,“ uvedl poradce prezidenta Ustenko.

Foto: Reuters

Kráter po ruském bombardování ve městě Makijivka

„Do fondu (na obnovu) budou směřovat prostředky ze zabaveného majetku takzvané ruské elity, který se bude dál rozprodávat,“ dodal.

Nad možnostmi, jak ruský majetek zpeněžit, se podle jeho tvrzení již pracuje.

Válka tvrdě zasáhla nejen ukrajinské státní hospodářství, ale také jednotlivé rodinné rozpočty. Výrazně se komplikuje zásobování potravinami, což vede k výkyvům cen stejných potravin až o dvacet procent.

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Válka na Ukrajině

„Cesta zboží do regálu supermarketu několikanásobně zdražila,“ řekla agentuře Unian Natalya Rekutová, majitelka jednoho z řetězců.

Inflace až 30 procent

„Výrazně podražily pohonné hmoty a ceny porostou dál, je také nutné zvýšit plat řidičům, kteří riskují život v nebezpečných oblastech,“ uvedla s tím, že mnohé podniky například v Charkovské a Kyjevské oblasti zavřely a o to víc podražilo podobné zboží od jiných výrobců.

Už v únoru, tedy většinově ještě před ruskou invazí, se inflace vyšplhala na 10,7 procenta, výrazně dražší byly ve srovnání s loňským rokem také některé potraviny: olej, cukr, chléb či zelenina (ovoce naopak zlevnilo).

Tohle ukažte Putinovi. Při ruském ostřelování Mariupolu zahynula šestiletá dívka

Evropa

Současné obavy z déletrvající války ženou ukazatele ještě mnohem výš. „Do podzimu inflace dosáhne 25 až 30 procent. To ovlivní ceny zboží i služeb,“ citovala agentura Unian analytiky finanční skupiny ICU.

Hlubokou hospodářskou recesi na Ukrajině mimo jiné v důsledku propadu domácí poptávky očekává také Mezinárodní měnový fond. Podle Achima Steinera, šéfa Rozvojového programu OSN, by v případě dlouhotrvající války bylo ohroženo chudobou devět z deseti Ukrajinců.

Odminování na roky
Po skončení války bude muset Ukrajina ve velkém odstraňovat nastražené miny, což potrvá několik let.
Kapacity ukrajinských složek na to asi nebudou stačit, země v tomto bude odkázána na pomoc jiných států. Škody způsobené ruskou invazí už nyní dosahují stovky miliard eur, dodal ministr.
Zdroj: nek, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám