Hlavní obsah

Ukončete válku co nejdříve, vyzývá Schröder Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který působí v ruských energetických společnostech a kterého pojí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přátelství, vyzval Rusko, aby zastavilo útoky na Ukrajinu a převzalo odpovědnost, píše server t-online.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Článek

Poprvé se tak dostal do pozice kritika Ruska. Před několika týdny totiž Ukrajinu obviňoval z „řinčení šavlí“.

„Válka a s ní spojené utrpení lidí na Ukrajině musí být co nejdříve ukončeno,“ napsal na platformě Linkedin a dodal: „To je odpovědnost ruské vlády.“ Zároveň ale chyby za vyhrocení konfliktu připsal oběma stranám. „Obě strany udělaly mnoho chyb,“ uvedl.

Varoval před tím, aby sankce nezpřetrhaly zbývající společné politické, hospodářské a společenské vazby.

Bezradné Německo. Zákaz ruské ropy by u nás znamenal chaos a vítězství Kremlu

Válka na Ukrajině

„Pokud se podíváme do budoucnosti, budou-li sankce nutné, je třeba se postarat o to, aby zbývající politické, ekonomické a občanské vazby, které existují mezi Evropou a Ruskem, nebyly zcela přerušeny.”

Schröder je již léta jedním z nejznámějších lobbistů ruské státní společnosti Gazprom v Evropě. Mimo jiné pracoval pro projekt plynovodu Nord Stream 2, který byl mezitím zastaven.

Reklama

Výběr článků

Načítám