Hlavní obsah

Turecké banky se připojují k ruskému platebnímu systému

– Ankara

Pět tureckých bank se připojuje k ruskému platebnímu systému Mir, uvedl podle agentury Bloomberg turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na zpáteční cestě z ruského Soči, kde jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Výhody z toho budou mít jak ruští turisté, tak i Turecko, řekl Erdogan.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Platební systém Mir je ruská analogie k zahraničním službám, jako jsou Visa nebo Mastercard. Oba jmenovaní poskytovatelé kreditních karet po napadení Ukrajiny Ruskem podnikání v Rusku pozastavili.

Turecké banky učinily ohledně ruských platebních karet významný pokrok a platby v rublech budou znamenat finanční vzpruhu jak pro Rusko, tak Turecko, sdělil Erdogan v letadle při cestě ze Soči. Doplnil, že v Rusku jednali také guvernéři ruské a turecké centrální banky.

Během rozhovorů v Soči se Putin s Erdoganem dohodli, že Turecko začne za ruský plyn částečně platit v rublech. Erdogan sdělil, že jeho setkání s Putinem "může otevřít úplně odlišnou kapitolu" v turecko-ruských vztazích. Turecko sice odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu, sankce na Rusko ale neuvalilo.

Rusko se řítí do ekonomického zapomnění, sankce jsou efektivní, tvrdí studie z Yale

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám