Hlavní obsah

Téměř 70 Japonců jde pomoci Ukrajině do války s Ruskem

Padesát bývalých členů jednotek sebeobrany, dva veteráni z francouzských cizineckých legií a celkem téměř 70 Japonců se dobrovolně přihlásilo k pomoci Ukrajině v boji proti ruské armádě. Uvedl to japonský list Mainichi Shimbun. Na pomoc se přihlásili i lidé bez vojenských zkušeností, jejich pomoc ale ambasáda odmítla.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Japonský voják u odpalovacího zařízení.

Článek

Zájem pomoci Ukrajině na bojišti projevila řada Japonců. Ukrajinská ambasáda v Japonsku jim za to v pondělí na sociálních sítích poděkovala, zároveň ale varovala, že „všichni kandidáti na to musí mít zkušenosti z japonských jednotek sebeobrany nebo musí projít specializovaným výcvikem“.

Na Ukrajinu chce jít bojovat 100 Čechů

Domácí

Ve středu pak ukrajinské velvyslanectví na Twitteru přidalo další příspěvek, v němž uvedlo, že hledá dobrovolníky s lékařskými, IT, komunikačními nebo hasičskými zkušenostmi.

„Když jsem viděl záběry starších mužů a žen na Ukrajině, jak drží zbraně a jdou na frontu, cítil jsem, že bych měl jít místo nich,“ řekl agentuře Reuters 39letý Keiichi Kurogi, administrativní pracovník, který žije v jihozápadním Japonsku.

Do cizinecké legie v Ukrajině narukovali členové speciálních jednotek z USA či Británie

Válka na Ukrajině

V pondělí tak zavolal na ukrajinskou ambasádu a nabídl svou pomoc poté, co na Twitteru viděl ukrajinské prosby o dobrovolníky z cizineckých legií. Ambasáda ale jeho pomoc odmítla právě s tím, že nemá armádní zkušenosti.

Japonsko si je zájmu svých obyvatel pomoci Ukrajině vědomo, ministerstvo zahraničí ale občany varuje, aby cestu na Ukrajinu, ať už z jakéhokoliv důvodu, neplánovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám