Hlavní obsah

Do cizinecké legie v Ukrajině narukovali členové speciálních jednotek z USA či Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev

Celkem deset veteránů z USA, Británie a Německa vyslyšelo prosbu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a vyrazilo bojovat proti ruské armádě. Bývalí elitní vojáci se stanou součástí mezinárodní cizinecké legie, působit mohou také v řadách teritoriální obrany.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci hlídkují na východě země.

Článek

Šest veteránů míří na Ukrajinu podle serveru BuzzFeed, který cituje nejmenovaného veterána náboru americké armády, z USA, další tři z Británie a jeden z Německa. Do Kyjeva jsou připraveni letět také dva důstojníci americké pěchoty, aby skupině poskytli velení.

Ukrajina viní dva starosty z vlastizrady, měli vyjednávat s nepřítelem

Válka na Ukrajině

Veterány dal podle BuzzFeedu dohromady velitel Gruzínské národní legie Mamuka Mamulašvili. Ten pro Daily Mail uvedl, že společně s jeho jednotkou se do Ukrajiny chystá přibližně šest desítek Britů. „Převážně se jedná o chlapy, kteří se mnou už dříve v Ukrajině bojovali. Máme tam ale také několik nových rekrutů,“ řekl.

„Většina z nich pochází ze speciálních jednotek či britské armády. Přicestují z Londýna autem na polské hranice, kde je budeme očekávat. V boji proti ruskému agresorovi se jim dá věřit,“ dodal Mamulašvili.

Ruský postup Ukrajinou: Kyjev obkličován ze dvou stran, Charkov pod palbou

Evropa

Mamulašvili proti Rusku bojoval už v roce 2008 během války v Jižní Osetii. Gruzínskou národní legii založil v roce 2014, aby pomohl Ukrajině bojovat s proruskými separatisty v Donbasu.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová už v neděli uvedla, že Spojené království podpoří Brity, kteří se rozhodnou do Kyjeva odletět a nastoupit do cizinecké legie. Ministr obrany Ben Wallace k tomu ale dodal, aby na Ukrajinu necestovali lidé, kteří nemají řádný vojenský výcvik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám