Hlavní obsah

Na Ukrajinu chce jít bojovat 100 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O možnost bojovat po boku Ukrajinců aktuálně žádá ministerstvo obrany zhruba 100 českých občanů. Výjimku by jim musel udělit prezident Miloš Zeman, protože tuzemské zákony narukování do zahraniční armády neumožňují.

Foto: Mapy.cz

Sídlo ministerstva obrany

Článek

Podle Marka Valy z tiskového oddělení ministerstva obrany je přesný počet žádostí složité určit. „Za resort obrany můžeme uvést, že aktuálně evidujeme zhruba 100 oficiálních žádostí. Žádosti o povolení výjimky k působení českých občanů v ozbrojených silách jiného státu eviduje jak ministerstvo obrany, tak kancelář prezidenta republiky, proto lze těžko uvést konkrétní počet, některé se mohou duplikovat,“ sdělil v úterý odpoledne Novinkám Vala.

Češi bojující za Ukrajinu? Zeman není proti

Domácí

Možnost bojovat v zahraniční armádě v nějakém ozbrojeném konfliktu, v tomto případě na Ukrajině, zapovídají české zákony. V opačném případě Čechům, kteří se k cizí armádě připojí, hrozí až pětiletý trest. Existuje však možnost, kdy zapojení jednotlivců může povolit prezident republiky. Miloš Zeman již v pondělí uvedl, že by výjimky pro Čechy, kteří chtějí dobrovolně bojovat na Ukrajině, podpořil.

Pro umožnění účasti jednotlivých Čechů v bojích by byl i premiér Petr Fiala (ODS). Za neodpovědné pokládá vyjadřovat se ke kolektivní účasti.

K zapojení do obrany Ukrajiny, která se brání ruské invazi, vyzval cizince ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Některé země již službu v ukrajinské armádě svým občanům povolily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám