Hlavní obsah

„Strašné, vidět naživo.“ Lipavský si prohlédl zdevastovanou Irpiň a základnu Hostomel

Irpiň, Hostomel
Aktualizováno

O ničivosti ruského bombardování a ostřelování se ve středu na vlastní oči přesvědčil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) během své návštěvy Ukrajiny, když zamířil na prohlídku zničeného města Irpiň i vojenského letiště Hostomel na předměstí Kyjeva.

Jan Lipavský je na UkrajiněVideo: Jan Menšík, Novinky

 
Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje) „Ty pocity jsou strašné, vidět to naživo. Dojmy jsou z toho opravdu smutné, že se něco takového děje v 21. století. Odpovědnost za to nese Rusko a Putin,“ popsal své pocity Lipavský na zničeném sídlišti v Irpini.

Foto: Jan Menšík, Novinky

V některých částech Irpině je těžké najít budovu, která není vážně poškozená.

Foto: MZV ČR

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dorazil i do zničeného města Irpiň.

Toto stotisícové město na předměstí Kyjeva prakticky zdemolovalo ruské ostřelování na začátku března, zhruba polovina všech domů je buďto úplně rozstřílená, nebo budou potřebovat rekonstrukci. Z města byla tehdy evakuována většina obyvatel, nyní se podle starosty Oleksandra Markušyna vrátilo asi 75 tisíc lidí.

Život se vrací, kulisy zkázy zůstávají

Ačkoliv se v okolí metropole vrací život k normálu, široké bulváry jsou plné aut a lidé posedávají v parčících na lavičkách s ruinami domů za zády, tíživá atmosféra a stopy po nedávných bojích jsou téměř všudypřítomné. V některých částech Irpině i Hostomelu by člověk jen stěží hledal budovu, která nemá vysklená okna, ohořelé zdi či není prošpikovaná střelami.

Foto: MZV ČR

Delegace prochází zničenou Irpiní.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Irpiň čelila těžkému bombardování. Mnoho lidí při něm ztratilo své domovy.

Právě o pomoci s obnovou Ukrajiny bude Lipavský během své návštěvy hovořit se svým protějškem Dmytrem Kulebou i ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Některé humanitární projekty se podle šéfa české diplomacie už rozbíhají. Nyní bude nejdůležitější stihnout do zimy základní opravy, primárně nové střechy a osazení nových oken, aby lidé v zimních měsících v bytech nezmrzli.

Foto: Jan Menšík, Novinky

O obnově ukrajinských měst bude na Ukrajině jednat i ministr Lipavský.

Pár kilometrů od Irpině se nachází také vojenská základna Hostomel, kterou se hned na začátku války 24. února pokusili výsadkem Rusové obsadit, ukrajinská armáda však nápor ustála a v kritický okamžik konfliktu významně zpomalila postup na Kyjev.

Lipavský je na Ukrajině

Domácí

Při bojích byl zničen také největší nákladní letoun An-225 Mrija. Jeho trosky si Lipavský v přísně střežených hangárech na základně společně s rakouským kolegou Alexandrem Schallenbergem prohlédli.

Foto: MZV ČR

Lipavský si prohlíží trosky zničeného dopravního obra.

Foto: MZV ČR

Trosky zničeného dopravního obra Antonov An-225 Mrija na letišti v Hostomelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám